IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/p/met/wpaper/0403t.html
   My bibliography  Save this paper

Imalat Sanayi ve Kirlilik: Bir Kirli Endüstri Siginagi Olarak Türkiye?

Author

Listed:
  • Elif Akbostanci

    (Department of Economics, METU)

  • G.Ipek Tunç

    (Department of Economics, METU)

  • Serap Türüt-Asik

    (Department of Economics, METU)

Abstract

1960'larda hizlanan sanayilesme sürecinde gelismekte olan ülkelerin endüstriyel faaliyetlerinin sadece tekstil gibi geleneksel emek yogun endüstriler ile sinirli kalmayip, ayni zamanda çelik, petrokimya, gübre, kagit gibi yüksek oranda kirlilik yaratan ve bu ülkelerin geleneksel olarak karsilastirmali üstünlüge sahip olmadiklari alanlara da kaydigi gözlenmistir. Gelismis ülke tüketicilerinin temiz çevre taleplerinin artmasinin ve çevreyle ilgili yasal düzenlemelerin ‘kirli endüstri’lerin (dirty industry) maliyetlerini arttirmaya baslamasinin yüksek oranda kirlilik yaratan bu sektörlerin gelismis ülkelerdeki paylarinin giderek azalmasinda rol oynadigi iddia edilmektedir. Ayni zamanda gelismekte olan ülkelerin tüketicilerinin çevre duyarliliklarinin az olmasi ve bu ülkelerin çevre ile ilgili yasal düzenlemelerinin gevsek olmasi ya da olmamasi nedeniyle gelismekte olan ülkelerin bu sektörler için dogal bir siginak olusturduklari iddia edilmektedir. Bu görüse göre günümüzde ‘kirli endüstri’ler gelismis ülkelerden gelismekte olan ülkelere dogru göç etmektedirler. Bu hipoteze literatürde “kirlilik siginagi hipotezi” (pollution haven hypothesis) adi verilmektedir. Bu çalismada öncelikli olarak Türkiye imalat sanayiindeki kirli endüstrilerin saptanmasi hedeflenmektedir. Bu amaçla ilk olarak imalat sanayiinin var olan kirlilik verileri kullanilarak bir seri kirlilik indeksi gelistirilmekte ve Türkiye imalat sanayiinin bu ölçütler çerçevesinde degerlendirmesi yapilarak kirli ve temiz endüstriler saptanmaktadir. Daha sonra kirli endüstrilerin toplam üretim, istihdam, ve ticaret içerisindeki paylari, bu degiskenlerin tarihsel gelisimleri de göz önüne alinarak incelenmekte ve elde edilen bulgularin yardimiyla Türkiye’nin bir kirlilik siginagi olup olmadigi tartisilmaktadir.

Suggested Citation

  • Elif Akbostanci & G.Ipek Tunç & Serap Türüt-Asik, 2004. "Imalat Sanayi ve Kirlilik: Bir Kirli Endüstri Siginagi Olarak Türkiye?," ERC Working Papers 0403T, ERC - Economic Research Center, Middle East Technical University, revised Feb 2004.
  • Handle: RePEc:met:wpaper:0403t
    as

    Download full text from publisher

    File URL: http://erc.metu.edu.tr/en/system/files/menu/series04/0403T.pdf
    File Function: First version, 2004
    Download Restriction: no
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Turkey; Pollution Haven Hypothesis; environment; manufacturing;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • N5 - Economic History - - Agriculture, Natural Resources, Environment and Extractive Industries
    • O13 - Economic Development, Innovation, Technological Change, and Growth - - Economic Development - - - Agriculture; Natural Resources; Environment; Other Primary Products
    • Q56 - Agricultural and Natural Resource Economics; Environmental and Ecological Economics - - Environmental Economics - - - Environment and Development; Environment and Trade; Sustainability; Environmental Accounts and Accounting; Environmental Equity; Population Growth

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:met:wpaper:0403t. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Erol Taymaz (email available below). General contact details of provider: https://edirc.repec.org/data/ermettr.html .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.