IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/atj/journl/v7y2021i1p31-40.html
   My bibliography  Save this article

Covid-19 Fobisinin Algılanan Strese Etkisi: Hastane Öncesi Acil Sağlık Hizmetleri Çalışanları Örneği

Author

Listed:
  • Zümra ÜLKER DÖRTTEPE
  • Haydar HOŞGÖRAuthor-Name: Hatice SAĞCAN

Abstract

Bu çalışmada, hastane öncesi acil sağlık hizmetleri çalışanlarında Covid-19 fobisinin algılanan stres üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmada örneklem seçimine gidilmemiş olup, tüm evrene ulaşılmaya çalışılmıştır ( n =102). Çalışma Temmuz 2020-Ağustos 2020 tarihleri arasında yürütülmüş ve çalışma verileri yüz yüze olarak toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, t, ANOVA, Pearson korelasyon ve basit regresyon analizleri kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, katılımcıların yaklaşık 3’te birinin algılanan stres düzeylerinin orta ve yüksek olduğu saptanmıştır. Katılımcıların Covid-19 fobisi düzeylerinin ise düşük olduğu belirlenmiştir. Algılanan stres açısından, 30 yaş ve altında olan, bekar olan ve paramedik unvanıyla çalışan katılımcıların stres düzeyleri anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur. Benzer şekilde kadınların, 30 yaş ve altındaki katılımcıların ve Covid-19 tanısı alanların Covid-19 fobisi düzeyleri anlamlı şekilde daha yüksek bulunmuştur. Covid-19 fobisi düzeyleri ile algılanan stres düzeyleri arasında orta düzeyde (r=.68), pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Dolayısıyla, hastane öncesi acil sağlık hizmetleri çalışanlarının Covid-19 fobisi düzeyleri yükseldikçe, algıladıkları stres düzeyleri de artış göstermektedir. Ayrıca, yapılan regresyon analizi sonucunda EMS professionals’ın Covid-19 fobilerindeki bir birimlik artışın, algıladıkları stres düzeyini 0.46 oranında artırdığı ifade edilebilir. Hastane öncesi acil sağlık hizmetleri çalışanlarında Covid-19 fobisi ve algınan stresin birbiriyle ilişkili olduğu ve bu ilişkinin belirlenmesine yönelik daha geniş çaplı araştırmaların yapılması ve buna yönelik girişimsel uygulamaların planlanması önerilmektedir.

Suggested Citation

  • Zümra ÜLKER DÖRTTEPE & Haydar HOŞGÖRAuthor-Name: Hatice SAĞCAN, 2021. "Covid-19 Fobisinin Algılanan Strese Etkisi: Hastane Öncesi Acil Sağlık Hizmetleri Çalışanları Örneği," Journal of Academic Value Studies, Journal of Academic Value Studies, vol. 7(1), pages 31-40, Month: Fe.
  • Handle: RePEc:atj:journl:v:7:y:2021:i:1:p:31-40
    DOI: 10.13934/1999.393
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://javstudies.com/?mod=tammetin&makaleadi=&makaleurl=4bcee6a1-3367-4a31-821b-3815603b31d8.pdf&key=49250
    Download Restriction: no

    File URL: https://libkey.io/10.13934/1999.393?utm_source=ideas
    LibKey link: if access is restricted and if your library uses this service, LibKey will redirect you to where you can use your library subscription to access this item
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Covid-19; Fobi; Stress; Ruh Sağlığı; Sağlık Personeli;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • R00 - Urban, Rural, Regional, Real Estate, and Transportation Economics - - General - - - General
    • Z0 - Other Special Topics - - General

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:atj:journl:v:7:y:2021:i:1:p:31-40. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ä°brahim Halil Sugozu (email available below). General contact details of provider: https://javstudies.com/ .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.