IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/atj/journl/v5y2019i3p56-64.html
   My bibliography  Save this article

Yöresel Bir Gastronomik Ürün İncelemesi: Zile Kömesi

Author

Listed:
  • Mehmet GÜLLÜ
  • Şeyda KARAGÖZ

Abstract

Türkiye, bulunduğu matematik ve coğrafi konum itibariyle zengin bir turistik ürün potansiyeline sahiptir. Özellikle deniz-kum-güneş arzına sahip olmayan bölgelerde hem turizmi canlandırmak ve bölgesel kalkınmaya katkıda bulunmak, hem de ülkedeki turizm kaynaklarından en verimli şekilde faydalanmak amacıyla alternatif turizm türlerine yönelim giderek artmaktadır. Anadolu coğrafyası bu açıdan oldukça zengin ve geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Alternatif turizm türleri arasında giderek önem kazananlardan birisi de kültür turizmi içerisinde yer alan gastronomi turizmidir. Gastronomi turizmi, bölgeye özgü yiyecek ve içeceklerin o bölgeye gelen turistlere çekicilik unsuru olarak sunulması ve turistlerin o yiyecek ve içeceklerle ilgili turistik deneyimlerini tanımlayan bir kavramdır. Destinasyon tanıtımında büyük bir önemi bulunan ve yerel kültürün bir parçası haline gelmiş olan yöresel yiyeceklerin, turistlerin bölge ziyaretlerinde etkin bir rol oynadığı yapılan araştırmalar neticesinde belirlenmiştir. Türkiye, iklim ve toprak özellikleri göz önünde bulundurulduğunda, bağcılığa uygun özellikler taşımaktadır. Tokat yöresi söz konusu özellikleri barındırmakla birlikte, Zile ilçesi Tokat yöresi içerisinde bağcılık açısından önemli bir yere sahiptir. İlçe, konumu itibariyle hem Orta Karadeniz Bölgesi'nin hem de İç Anadolu Bölgesi'nin iklimsel karakterini yansıtmaktadır. Bu özelliğiyle birlikte yaz mevsimi sıcak ve kurak, kış mevsimi ise genellikle karlı ve soğuk geçmektedir. Sonbaharın ilk ayları ile ilkbaharın son ayları yağmur şeklinde yağışlar görülmektedir. Böylesi çeşitli iklim tipleri yaşanması Zile’yi bağcılığa birinci derecede elverişli kılmaktadır. İlçede bağcılığın geçmişi 4000 yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Bağcılığın bu denli önemli ve köklü olduğu bir coğrafyada bağcılık kaynaklı geniş bir ürün yelpazesi ortaya çıkmıştır. Çok uzun yıllardan beri hem bir gelenek hem de bir geçim kaynağı olarak üzüm işlenmekte ve çeşitli ürünler elde edilmektedir. Beyaz Zile pekmezi, duru pekmez, pestil ve köme üzümün işlenmesiyle elde edilen başlıca ürünlerdir. Bu ürünler arasında köme Zile’de farklı bir öneme sahiptir. Türk Patent Enstitüsü tarafından mahreç işareti verilerek Zile’ye tescillenen bir üründür. Ürüne Zile’ye özgü bir nitelik kazandıran en önemli husus; kesinlikle şeker, tatlandırıcı ve diğer katkı maddeleri kullanılmaksızın, saf üzüm şırasından elde edilmesidir. Tarihten beri bağ bozum zamanı geleneksel yöntemlerle evlerde yapılan kömecilik, son yıllarda özel imalathanelerde üretilerek ticareti yapılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada Zile ile özdeşleşmiş olan Zile kömesinin özellikleri, üretim metotları, saklama koşulları, besin içeriği ve destinasyon tanıtımındaki öneminin ortaya konması amaçlanmıştır.

Suggested Citation

  • Mehmet GÜLLÜ & Şeyda KARAGÖZ, 2019. "Yöresel Bir Gastronomik Ürün İncelemesi: Zile Kömesi," Journal of Academic Value Studies, Journal of Academic Value Studies, vol. 5(3), pages 56-64, Month: Ja.
  • Handle: RePEc:atj:journl:v:5:y:2019:i:3:p:56-64
    DOI: 10.13934/1999.393
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://javstudies.com/?mod=tammetin&makaleadi=&makaleurl=276026926_367-375%20Mehmet%20G%C3%9CLL%C3%9C%20-%20%C5%9Eeyda%20KARAG%C3%96Z.pdf&key=38761
    Download Restriction: no

    File URL: https://libkey.io/10.13934/1999.393?utm_source=ideas
    LibKey link: if access is restricted and if your library uses this service, LibKey will redirect you to where you can use your library subscription to access this item
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Zile Kömesi; Destinasyon Tanıtımı; Yöresel Gastronomik Ürünler;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • R00 - Urban, Rural, Regional, Real Estate, and Transportation Economics - - General - - - General
    • Z0 - Other Special Topics - - General

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:atj:journl:v:5:y:2019:i:3:p:56-64. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ä°brahim Halil Sugozu (email available below). General contact details of provider: https://javstudies.com/ .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.