IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/atj/journl/v5y2019i1p186-198.html
   My bibliography  Save this article

Katılım Bankalarının Faizsiz Bankacılık Prensiplerine Göre Denetimi: Sorunlar ve Çözüm Önerileri

Author

Listed:
  • Bahattin ERDEN
  • Ramazan YANIK

Abstract

Faizsiz finans sisteminde temel prensip olarak, kullanılan ürünler ve yatırım araçları faizsizlik prensibine dayanmaktadır. Küresel olarak hızlı bir gelişim gösteren faizsiz finans sistemi, dünya’ da 1960’ lar da modern anlamda ortaya çıkmış, ülkemizde de yaklaşık 35 yıllık bir geçmişe sahiptir. Bu süre de faizsiz finans sistemi, ülkemizde büyük aşama kaydetse de, nispeten geleneksel bankalara göre daha sonra ortaya çıkması, son yıllara kadar bu kurumlara bakış açısı ve yasal eksiklikler nedeniyle uygulama da, denetim alanında ve mevzuat hususunda eksiklikler mevcuttur. Bu çalışma da öncelikle İslami finans sisteminin dünyada ki tarihsel gelişimi ele alınacak. Global anlamda İslami finans sisteminin mevcut durumu ortaya konacak, daha sonra faizsiz finans sisteminin Türkiye’ deki tarihsel gelişimi, yıllar itibariyle katılım bankalarının bankacılık sektöründe payları analiz edilecek ve mevcut durumu değerlendirilecektir. Üçüncü bölümde İslami finans sisteminin eksikliklerini tespit eden, ulusal ve uluslararası çalışmaların literatür taraması yapılacak, son bölümde ise yaşanan mevcut sorunlar ve çözüm önerileri hakkında bilgi verilecektir.

Suggested Citation

  • Bahattin ERDEN & Ramazan YANIK, 2019. "Katılım Bankalarının Faizsiz Bankacılık Prensiplerine Göre Denetimi: Sorunlar ve Çözüm Önerileri," Journal of Academic Value Studies, Journal of Academic Value Studies, vol. 5(1), pages 186-198, Month: Ja.
  • Handle: RePEc:atj:journl:v:5:y:2019:i:1:p:186-198
    DOI: 10.13934/1999.393
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://javstudies.com/?mod=tammetin&makaleadi=&makaleurl=1810839546_186-198_RAMAZAN_YANIK_BAHATTiN_ERDEN.pdf&key=38724
    Download Restriction: no

    File URL: https://libkey.io/10.13934/1999.393?utm_source=ideas
    LibKey link: if access is restricted and if your library uses this service, LibKey will redirect you to where you can use your library subscription to access this item
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Katılım bankacılığı; Denetim; İslami Finans; İslami Denetim Standartları; Faiz;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • R00 - Urban, Rural, Regional, Real Estate, and Transportation Economics - - General - - - General
    • Z0 - Other Special Topics - - General

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:atj:journl:v:5:y:2019:i:1:p:186-198. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ä°brahim Halil Sugozu (email available below). General contact details of provider: https://javstudies.com/ .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.