IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/atj/journl/v4y2019i19p534-549.html
   My bibliography  Save this article

Sosyal Mübadele Kuramı Perspektifinden Ast-Üst İlişkilerine Yönelik Bilgi Asimetrisine İlişkin Bir İnceleme

Author

Listed:
  • Ebru TOLAY
  • Olca SÜRGEVİL Evrim MAYATÜRK AKYOL

Abstract

Bu çalışmada, örgütlerde bilgi asimetrisi olgusunun disiplinler arası bir yaklaşımla anlaşılması ve kuramsal açıdan kapsamlı bir şekilde incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle, bilgi asimetrisi kavramı ve bu kavramın temel dayanaklarını oluşturan model ve kuramlar açıklanmakta; ardından sosyal mübadele kuramı perspektifinden ast-üst ilişkilerine yönelik bir bilgi asimetrisi çerçevesi tanıtılmaktadır. Sunulan çerçevede, sosyal mübadele kuramının öngördüğü ‘yöneticiye duyulan güven’; ast-üst ilişkilerinde bilgi asimetrisinin temel belirleyicisi olarak ele alınmaktadır. Bu açıdan öncelikle, bağlamsal faktörlerin (örgüt yapısı, insan kaynakları yönetimi politikaları ve uygulamaları, örgüt kültürü, beklentiler, güven eğilimi, öz-yeterlilik gibi), güvenilir yönetici davranışlarının ortaya çıkmasında ne tür etkileri olduğu irdelenmektedir. Daha sonra, bu davranışların yöneticiye duyulan güvenin gelişmesini nasıl etkilediği üzerinde durulmakta ve son olarak yöneticiye duyulan güven ile bilgi asimetrisi ilişkisi incelenmektedir. Çalışmanın, bilgi asimetrisi olgusunun anlaşılması ve yönetilmesi konularında akademik ve yönetsel alanlarda çalışanlar için yol gösterici olması beklenmektedir.

Suggested Citation

  • Ebru TOLAY & Olca SÜRGEVİL Evrim MAYATÜRK AKYOL, 2019. "Sosyal Mübadele Kuramı Perspektifinden Ast-Üst İlişkilerine Yönelik Bilgi Asimetrisine İlişkin Bir İnceleme," Journal of Academic Value Studies, Journal of Academic Value Studies, vol. 4(19), pages 534-549, Month: Ja.
  • Handle: RePEc:atj:journl:v:4:y:2019:i:19:p:534-549
    DOI: 10.13934/1999.393
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://javstudies.com/?mod=tammetin&makaleadi=&makaleurl=2096399449_27.%20Tolay%2C%20S%C3%BCrgevil%20%26.pdf&key=38668
    Download Restriction: no

    File URL: https://libkey.io/10.13934/1999.393?utm_source=ideas
    LibKey link: if access is restricted and if your library uses this service, LibKey will redirect you to where you can use your library subscription to access this item
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Bilgi Asimetrisi; Sosyal Mübadele Kuramı; Güven; Ast-Üst İlişkileri;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • R00 - Urban, Rural, Regional, Real Estate, and Transportation Economics - - General - - - General
    • Z0 - Other Special Topics - - General

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:atj:journl:v:4:y:2019:i:19:p:534-549. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ä°brahim Halil Sugozu (email available below). General contact details of provider: https://javstudies.com/ .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.