IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/atj/journl/v4y2019i19p412-428.html
   My bibliography  Save this article

II. Abdülhamid Döneminde Filistin’de İdari Taksimat, Nüfus ve İktisat Siyasaları

Author

Listed:
  • Mete Kaan KAYNAR
  • Gökhan AK

Abstract

Ortadoğu, dış müdahaleler için her zaman bir mıknatıs olmuştur. Dolayısıyla, yüzyıllarca adeta kaynayan bir kazana dönen Ortadoğu’da, Osmanlı İmparatorluğu’nun son yüzyılında ortaya çıkan ve halen de sürmekte olan sorunların başında Filistin meselesi gelmektedir. Gerek iç ve dış güvenlik ile dış borçlar, gerekse devleti baskı ile yönetirken birçok da modernleştirme girişimi benimseyen dönemin Osmanlı Padişahı II. Abdülhamid, 19. yüzyıl Osmanlı’sının en ilginç padişahlarından birisidir. Avrupa ve Rusya’da yüzyıllarca süren baskı ve zulümler yüzünden 19. yüzyılda iyice yükselen Yahudi sorunu, Yahudilerin, II. Abdülhamid döneminde büyük oranlarda Osmanlı toprağı Filistin’e göç etmeye başlamasıyla farklı bir boyut kazanmıştır. Filistin bölgesine Yahudi göçünü ve bu bölgeye yönelik yabancı siyasaları kayda değer biçimde izlemeye başlayan Osmanlı İmparatorluğu, bu göçü engellemeye çalışmış ve dönemin padişahı II. Abdülhamid de, bu bağlamda olmak üzere, söz konusu bölgeye yönelik politikalarını gözden geçirerek, büyük oranda değiştirmiştir. Bu araştırmanın ana amacı, II. Abdülhamid döneminde Filistin sorununun ortaya çıkışı, gelişimi ve bu bağlamda izlenen idari taksimat, nüfus ve iktisadi siyasaları irdelemektir.

Suggested Citation

  • Mete Kaan KAYNAR & Gökhan AK, 2019. "II. Abdülhamid Döneminde Filistin’de İdari Taksimat, Nüfus ve İktisat Siyasaları," Journal of Academic Value Studies, Journal of Academic Value Studies, vol. 4(19), pages 412-428, Month: Ja.
  • Handle: RePEc:atj:journl:v:4:y:2019:i:19:p:412-428
    DOI: 10.13934/1999.393
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://javstudies.com/?mod=tammetin&makaleadi=&makaleurl=716601279_18.%20Mete%20Kaan%20KAYNAR%20%26%20G%C3%B6khan%20AK%20_412-428.pdf&key=38647
    Download Restriction: no

    File URL: https://libkey.io/10.13934/1999.393?utm_source=ideas
    LibKey link: if access is restricted and if your library uses this service, LibKey will redirect you to where you can use your library subscription to access this item
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Osmanlı İmparatorluğu; II. Abdülhamid; Filistin; Ortadoğu; Uluslararası Siyaset;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • R00 - Urban, Rural, Regional, Real Estate, and Transportation Economics - - General - - - General
    • Z0 - Other Special Topics - - General

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:atj:journl:v:4:y:2019:i:19:p:412-428. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ä°brahim Halil Sugozu (email available below). General contact details of provider: https://javstudies.com/ .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.