IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/atj/journl/v3y2020i9p24-34.html
   My bibliography  Save this article

ABD-Çin Rekabeti Bağlamında Siber Savaş

Author

Listed:
  • Altun ALTUN

Abstract

Savaş belli amaçların elde edilmesi için düşman tarafların birbirleri üzerine güç ve şiddet kullanmalarıdır. Ülkelerin bilgi sistemlerine ve kritik altyapılarına yapılan planlı saldırılara ise “siber savaş” denilmektedir. Tarih boyunca bilimsel ve teknolojik gelişmeler savaşlarda kullanılmıştır. Küreselleşmeyle bilgi teknolojilerinin dünya çapında yayılması devletlerin, uluslararası arenadaki siyasi ve iktisadî mücadelelerinde savunma stratejilerini artık bu yeni savaş çeşidini dikkate alarak hazırlamalarına yol açmıştır. Savaşın beşinci boyutu olarak değerlendirilen bu yeni tür savaşta bilgisayarlar silahların yerini almıştır. Ülkeler bu yeni duruma hazır olabilmek için yeni teknolojik ordular kurarken, mevcut savunma doktrinlerini ve organizasyonlarını yenilemektedir. Bu konuda başı çeken ülkelerden ABD ve Çin arasında siber casusluğu da içeren bir siber savaş sürmektedir. Bugün dünyanın iki büyük gücü olan ABD ve Çin askeri, siyasi, ekonomik, teknolojik ve kültürel alanlarda başat güç olmak için mücadele içine girmişlerdir. 2016’da dünyanın birinci ekonomik gücü olan, ekonomik üstünlüğünü teknoloji ve internet gibi güçlerle birleştirmeye çalışan Çin, 21. yüzyılda ABD’nin yeni rakibi ve potansiyel dünya gücü olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmada, günümüzün en önemli uluslararası güvenlik sorunlarından biri haline gelen siber savaş konusu Amerikan-Çin rekabeti bağlamında ele alınacaktır.

Suggested Citation

  • Altun ALTUN, 2020. "ABD-Çin Rekabeti Bağlamında Siber Savaş," Journal of Academic Value Studies, Journal of Academic Value Studies, vol. 3(9), pages 24-34, Month: Fe.
  • Handle: RePEc:atj:journl:v:3:y:2020:i:9:p:24-34
    DOI: 10.13934/1999.393
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://javstudies.com/?mod=tammetin&makaleadi=&makaleurl=1525107318_3-Altun%20ALTUN_24-34.pdf&key=38325
    Download Restriction: no

    File URL: https://libkey.io/10.13934/1999.393?utm_source=ideas
    LibKey link: if access is restricted and if your library uses this service, LibKey will redirect you to where you can use your library subscription to access this item
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Siber Saldırı; Bilgi Savaşları; ABD; Çin; Güç Mücadelesi; Savunma Stratejileri;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • R00 - Urban, Rural, Regional, Real Estate, and Transportation Economics - - General - - - General
    • Z0 - Other Special Topics - - General

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:atj:journl:v:3:y:2020:i:9:p:24-34. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ä°brahim Halil Sugozu (email available below). General contact details of provider: https://javstudies.com/ .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.