IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/atj/journl/v3y2019i16p278-285.html
   My bibliography  Save this article

Iñárritu Sineması: Revenant Filmi Üzerine Bir Çözümleme

Author

Listed:
  • Gülşah SARI

Abstract

Bu çalışmada Meksikalı yönetmen Alejandro Gonzáles Iñárritu’nun filmleri incelenmiş olup yönetmenin 2016’da vizyona giren Revenant filminin çözümlemesi yapılmıştır. Filmlerin tamamı incelenirken metot olarak içerik analizi yöntemi uygulanmıştır. Filmlerin incelenmesinden sonra Iñárritu’nun filmlerinde hangi teknikleri tercih ettiği değerlendirilmiştir. Iñárritu’nun filmleri incelendiğinde yönetmenin çağdaş anlatıya uygun bir teknik tercih ettiği gözlemlenmiştir. Geleneksel anlatıda görülen başı, ortası, sonu olan, doğrusal bir çizgide ilerleyen bir hikâye anlatımı Iñárritu’nun filmlerinde görülmemektedir. Yönetmen kurguda ileri geri sıçramalar ve farklı öyküleri ortak özellikler kullanarak kurgu ile bütün haline getirmektedir. Filmler parçalı olarak anlatılmakta, izleyicinin parçaları birleştirmesi beklenmektedir. Geriye ve ileri sıçramaların görüldüğü zamanın ve mekânın açık ve net olarak verilmediği filmlerdir. Geleneksel anlatıdaki gibi kapalı sonlar da filmlerde görülmemektedir. Filmlerinde genel olarak varoluş mücadelesi görülmektedir. Filmlerin ucu açıktır ve izleyicinin hayal gücüne bırakılmıştır. Film tekniği açısından bakıldığından üçlemeden sonra kamera hareketlerinde yavaşlama, neredeyse kesmenin kullanılmadığı, kamera kaydırma hareketleriyle izleyicinin filmlerin içine çekildiği bir film dilinden söz etmek mümkündür.

Suggested Citation

  • Gülşah SARI, 2019. "Iñárritu Sineması: Revenant Filmi Üzerine Bir Çözümleme," Journal of Academic Value Studies, Journal of Academic Value Studies, vol. 3(16), pages 278-285, Month: Ja.
  • Handle: RePEc:atj:journl:v:3:y:2019:i:16:p:278-285
    DOI: 10.13934/1999.393
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://javstudies.com/?mod=tammetin&makaleadi=&makaleurl=1885388053_24.%20ID_581.%20G%C3%BCl%C5%9Fah%20SARI_278-285.pdf&key=38553
    Download Restriction: no

    File URL: https://libkey.io/10.13934/1999.393?utm_source=ideas
    LibKey link: if access is restricted and if your library uses this service, LibKey will redirect you to where you can use your library subscription to access this item
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Film; içerik analizi; çözümleme;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • R00 - Urban, Rural, Regional, Real Estate, and Transportation Economics - - General - - - General
    • Z0 - Other Special Topics - - General

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:atj:journl:v:3:y:2019:i:16:p:278-285. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ä°brahim Halil Sugozu (email available below). General contact details of provider: https://javstudies.com/ .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.