IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/atj/journl/v3y2019i16p141-155.html
   My bibliography  Save this article

Finansal Bazlı Marka Değerinin Firma Performansı Üzerine Etkisi

Author

Listed:
  • Değer ALPER
  • Ebru AYDOĞAN

Abstract

BBu çalışmanın amacı, gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Türkiye’de, finansal bazlı marka değerinin firma performansı üzerindeki etkisini analiz etmektir. Bu amaçla, 2009-2016 yılları arasında BIST Metal Eşya Makine ve Gereç Yapım Sektörü’ne kote olan 17 firmanın finansal performansları ile marka değerleri arasındaki ilişki Sistem GMM panel veri yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Firmaların marka değeri, finansal bazlı yöntemlerden biri olan Hirose Yöntemi (METI Model) kullanılarak hesaplanmıştır. Japonya Ekonomi, Ticaret ve Endüstri Bakanlığı tarafından önerilen bu yöntem ekonomik değer yaklaşımı olarak da adlandırılabilecek gelir temelli bir yaklaşımdır. Firma performans göstergesi olarak muhasebe temelli ROA ve ROE oranları kullanılmıştır. Analiz sonucunda ROA ve ROE oranları ile marka değeri arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Marka değerindeki artış firma performansını da arttırıcı etki yapmaktadır. Bunun yanında, işletmelerin ortalama marka değerlerinin en düşük gerçekleştiği yıl 2009 yılı, en yüksek gerçekleştiği yıl 2016 yılı olmuştur. Bu durum, işletmelerin kriz döneminde marka yatırımlarını düşürdüğünü göstermektedir.

Suggested Citation

  • Değer ALPER & Ebru AYDOĞAN, 2019. "Finansal Bazlı Marka Değerinin Firma Performansı Üzerine Etkisi," Journal of Academic Value Studies, Journal of Academic Value Studies, vol. 3(16), pages 141-155, Month: Ja.
  • Handle: RePEc:atj:journl:v:3:y:2019:i:16:p:141-155
    DOI: 10.13934/1999.393
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://javstudies.com/?mod=tammetin&makaleadi=&makaleurl=1356848813_14.%20ID_587.%20De%C4%9Fer%20ALPER%20%26%20Ebru%20AYDO%C4%9EAN_141-155.pdf&key=38558
    Download Restriction: no

    File URL: https://libkey.io/10.13934/1999.393?utm_source=ideas
    LibKey link: if access is restricted and if your library uses this service, LibKey will redirect you to where you can use your library subscription to access this item
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Marka Değeri; Firma Performansı; Hirose Yöntemi; Panel Veri;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • R00 - Urban, Rural, Regional, Real Estate, and Transportation Economics - - General - - - General
    • Z0 - Other Special Topics - - General

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:atj:journl:v:3:y:2019:i:16:p:141-155. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ä°brahim Halil Sugozu (email available below). General contact details of provider: https://javstudies.com/ .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.