IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/atj/journl/v3y2019i15p517-526.html
   My bibliography  Save this article

Kadın Çalışanların Performansında Cam Tavan Sendromu Engeli!

Author

Listed:
  • Bünyamin AKDEMİR
  • Meral Çalış DUMAN

Abstract

Cam tavan sendromu, hiyerarşik bir yapı içerisinde kadınların veya azınlıkların daha üst pozisyonları elde etmelerini engelleyen, maddi olarak var olmayan engeller ve yapay bariyerler olarak tanımlanabilir. Kavram, literatürde genellikle kadın çalışanlar için kullanılmaktadır. Bu sendrom, kadın çalışanların kariyer geliştirme yolculuklarında bir engel olarak karşımıza çıkmakta, kadınların üst yönetim basamaklarına ulaşmalarını engelleyen görünmeyen cam tavanları ifade etmektedir. Bu çalışma, kadınların çalışma hayatı içerisinde daha fazla yer almasını sağlamak amacıyla farkındalık oluşturmak ve cam tavan sendromunun performans üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya koymak için teorik bir araştırma niteliği taşımaktadır. Bu bağlamda, yapılan çalışmanın amacı, işgücü pazarında yer alan kadın çalışanların yaşadıkları bu sendromun performansları üzerindeki etkilerinin ilgili yerli ve yabancı literatürde yer alan kaynaklar ışığında, sınırlarını çizmek ve bu etkinin teorik olarak analizini yapmaktır. Literatür araştırmaları sonucunda elde edilen bulgulara bakıldığında, cam tavan sendromunun kadın çalışanlarda hayal kırıklıkları, stres, motivasyon düşüklüğü, verimlerinin azalması, işten ayrılma niyeti ve devamsızlık oranlarını arttırdığı ve buna bağlı olarak performanslarını olumsuz yönde etkilediği görülmektedir.

Suggested Citation

  • Bünyamin AKDEMİR & Meral Çalış DUMAN, 2019. "Kadın Çalışanların Performansında Cam Tavan Sendromu Engeli!," Journal of Academic Value Studies, Journal of Academic Value Studies, vol. 3(15), pages 517-526, Month: Ja.
  • Handle: RePEc:atj:journl:v:3:y:2019:i:15:p:517-526
    DOI: 10.13934/1999.393
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://javstudies.com/?mod=tammetin&makaleadi=&makaleurl=1358077897_41.%20ID-572.%20B%C3%BCnyamin%20Akdemir%20%26%20Meral%20%C3%87al%C4%B1%20Duman_517-526.pdf&key=38544
    Download Restriction: no

    File URL: https://libkey.io/10.13934/1999.393?utm_source=ideas
    LibKey link: if access is restricted and if your library uses this service, LibKey will redirect you to where you can use your library subscription to access this item
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Kadın Çalışanlar; Cam Tavan Sendromu; Performans;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • R00 - Urban, Rural, Regional, Real Estate, and Transportation Economics - - General - - - General
    • Z0 - Other Special Topics - - General

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:atj:journl:v:3:y:2019:i:15:p:517-526. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ä°brahim Halil Sugozu (email available below). General contact details of provider: https://javstudies.com/ .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.