IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/atj/journl/v3y2019i15p385-389.html
   My bibliography  Save this article

Tüketicilerde İnovasyon Algısı ve Kozmetik Ürünlere Dair Bir Uygulama

Author

Listed:
  • Pınar BACAKSIZ

Abstract

Geçmişten günümüze çok farklı şekillerde tanımlanan ancak günümüzün vazgeçilmez terimlerinden biri haline gelen inovasyon, farklı ve yeni fikirler geliştirerek, bunların uygulanmasını içeren bir kavramdır. Bununla birlikte inovasyon toplumsal ve ekonomik fayda yaratabilmesi için ticari anlam kazanması gereken bir süreçtir. Gelişen ve hızla büyüyen teknoloji ve enformasyon ağı ile işletmeler ürünlerini farklı inovatif özelliklerle zenginleştirerek, tüketiciyi kazanma yarışında öne çıkmayı arzu etmektedirler. İnovasyon ürün temelli olarak ele alındığında, ürün kategorisine yönelik tutumlar geliştirmekte, böylelikle de sosyal kimlik fonksiyonuna hizmet etmektedir. Bu noktada da ön plana çıkan inovasyon kavramı, tüketicilerde farklı bir takım algı boyutları da meydana getirmektedir. Bu çalışmada farklı sektörlerdeki ürün inovasyonları sonucunda oluşan tüketici algılarından, risk algısı, fayda algısı, sosyal algı ve bilişsel algı olmak üzere dört algı boyutunun kozmetik sektöründe yapılan inovasyonlarla etkileşim içinde olup olmadığı parametrik olmayan bir takım analiz yöntemleri kullanılarak anlaşılmaya çalışılmıştır. Yapılan analizler sonucunda her algı boyutunun farklı etkileşim gösterdiği ancak bunun orta düzeyli bir etkileşim olduğu anlaşılmıştır.

Suggested Citation

  • Pınar BACAKSIZ, 2019. "Tüketicilerde İnovasyon Algısı ve Kozmetik Ürünlere Dair Bir Uygulama," Journal of Academic Value Studies, Journal of Academic Value Studies, vol. 3(15), pages 385-389, Month: Ja.
  • Handle: RePEc:atj:journl:v:3:y:2019:i:15:p:385-389
    DOI: 10.13934/1999.393
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://javstudies.com/?mod=tammetin&makaleadi=&makaleurl=1699957804_31.%20ID-558.%20P%C4%B1nar%20BACAKSIZ_384-389.pdf&key=38533
    Download Restriction: no

    File URL: https://libkey.io/10.13934/1999.393?utm_source=ideas
    LibKey link: if access is restricted and if your library uses this service, LibKey will redirect you to where you can use your library subscription to access this item
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    İnovasyon; Tüketici Algısı; Algı Boyutları;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • R00 - Urban, Rural, Regional, Real Estate, and Transportation Economics - - General - - - General
    • Z0 - Other Special Topics - - General

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:atj:journl:v:3:y:2019:i:15:p:385-389. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ä°brahim Halil Sugozu (email available below). General contact details of provider: https://javstudies.com/ .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.