IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/atj/journl/v3y2019i15p148-153.html
   My bibliography  Save this article

Türk Bankacılık Sektöründe Finansal Sağlamlığın Belirleyicileri

Author

Listed:
  • Yasemin Deniz KOÇ
  • Ferit KARAHAN

Abstract

Finansal sağlamlık en genel haliyle bankaların istikrarlı bir şekilde faaliyetlerini sürdürebilmesidir. Bu çalışmada Panel Regresyon Modeli kullanılarak Türk Bankacılık Sektöründeki finansal sağlamlık kavramı ve etkileyen faktörlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. 2005-2015 dönemine ait banka verilerinin kullanıldığı çalışmada finansal sağlamlık ve bunda etkisi olan faktörler ortaya konulacak olup bankacılık sektörü finansal yapısına yönelik bir değerlendirme yapılmıştır. 2005-2015 dönemi için analiz sonuçları incelendiğinde tüm değişkenlerin anlamlı oldukları görülmüştür. Aktif kalitesi, Faiz dışı gelir, net aktif karlılığı ve likidite bagımsız değişkenlerinin finansal sağlamlık bağımlı değişkenin belirleyicisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu değişkenlerin her biri bankaların bilanço yapısı içinde önemli yer tutmaktadır . Bankacılık sisteminde finansal sağlamlık kırılganlığı ortadan kaldıran bir faktör olması açısından çok önemlidir. Bu sonuca göre bankalar bu değişkenlere gereken önemi verdiklerinde finansal kırılganlık yaşamayacak, kriz durumlarında da kendini güvende hissedebileceklerdir. Elde edilen bulgular bankacılık sektörü rekabet yapısı açısından da anlamlı olup Türkiye’de bu kapsamda yapılmış bir çalışma olmaması çalışmanın özgünlüğü ve literature katkısıdır.

Suggested Citation

  • Yasemin Deniz KOÇ & Ferit KARAHAN, 2019. "Türk Bankacılık Sektöründe Finansal Sağlamlığın Belirleyicileri," Journal of Academic Value Studies, Journal of Academic Value Studies, vol. 3(15), pages 148-153, Month: Ja.
  • Handle: RePEc:atj:journl:v:3:y:2019:i:15:p:148-153
    DOI: 10.13934/1999.393
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://javstudies.com/?mod=tammetin&makaleadi=&makaleurl=176979547_13.%20ID-566.%20Yasemin%20Deniz%20KO%C3%87_148-153.pdf&key=38539
    Download Restriction: no

    File URL: https://libkey.io/10.13934/1999.393?utm_source=ideas
    LibKey link: if access is restricted and if your library uses this service, LibKey will redirect you to where you can use your library subscription to access this item
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Finansal Sağlamlık; Panel Veri; Regresyon Analizi; Türk Bankacılık Sektörü;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • R00 - Urban, Rural, Regional, Real Estate, and Transportation Economics - - General - - - General
    • Z0 - Other Special Topics - - General

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:atj:journl:v:3:y:2019:i:15:p:148-153. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ä°brahim Halil Sugozu (email available below). General contact details of provider: https://javstudies.com/ .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.