IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/atj/journl/v3y2019i14p260-277.html
   My bibliography  Save this article

Türkiye Ve OECD Ülkeleri’nin Temel Makroekonomik Göstergeler Açısından Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri İle Karşılaştırılması

Author

Listed:
  • Betül ALTAY TOPCU
  • Burcu ORALHAN

Abstract

Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri, belirli kriterlerin ikili karşılaştırmalarının esas alındığı ve en doğru kararın verilmesine sayısal verilerle yardımcı olan yöntemlerdir. Bu yöntemler, teorik gelişimi ile birlikte pratik uygulamaları açısından da karar analizi alanında çok hızlı bir gelişme göstermektedir ve geniş bir uygulama alanına sahiptir. Bu çalışmada, Türkiye’nin OECD ülkeleri arasında ekonomik açıdan durumunun tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla temel makroekonomik göstergeler olan KBGSYİH, büyüme hızı, enflasyon oranı, ihracat, ithalat ve istihdam oranı gibi kriterler dikkate alınmıştır. Çalışma Çok Kriterli Karar Verme yöntemlerinin ekonomik veriler ile uygulanabilirliğinin ortaya konulması açısından önem arz etmektedir. Bu çerçevede organizasyonların kriterler bazında ikili karşılaştırmalarına yer veren ELECTRE ve TOPSIS yöntemleri araştırmada kullanılmıştır. Bu yöntemlerle, Türkiye ve diğer OECD ülkelerinin ekonomik performansları karşılaştırılmıştır. Bu çalışma ayrıca, bu kriterler açısından Türkiye’nin OECD ülkeleri arasındaki yerinin belirlenmesi, ekonomik performans açısından üstünlükleri ve yetersizliklerinin ortaya konulması ve buna yönelik uygun ekonomi politikalarının uygulanması açısından önem arz etmektedir.

Suggested Citation

  • Betül ALTAY TOPCU & Burcu ORALHAN, 2019. "Türkiye Ve OECD Ülkeleri’nin Temel Makroekonomik Göstergeler Açısından Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri İle Karşılaştırılması," Journal of Academic Value Studies, Journal of Academic Value Studies, vol. 3(14), pages 260-277, Month: Ja.
  • Handle: RePEc:atj:journl:v:3:y:2019:i:14:p:260-277
    DOI: 10.13934/1999.393
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://javstudies.com/?mod=tammetin&makaleadi=&makaleurl=306815223_26.%20Bet%C3%BCl%20Ayta%C3%A7%20TOP%C3%87U_260-277.pdf&key=38415
    Download Restriction: no

    File URL: https://libkey.io/10.13934/1999.393?utm_source=ideas
    LibKey link: if access is restricted and if your library uses this service, LibKey will redirect you to where you can use your library subscription to access this item
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri; ELECTRE; TOPSIS; Ekonomik Performans.;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • R00 - Urban, Rural, Regional, Real Estate, and Transportation Economics - - General - - - General
    • Z0 - Other Special Topics - - General

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:atj:journl:v:3:y:2019:i:14:p:260-277. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ä°brahim Halil Sugozu (email available below). General contact details of provider: https://javstudies.com/ .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.