IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/atj/journl/v3y2019i13p398-417.html
   My bibliography  Save this article

Vaka Analizi İle Eğitim Ve Adli Muhasebe Alanında Bir Uygulama

Author

Listed:
  • Züleyha YILMAZ

Abstract

Amerika Birleşik Devletleri’nde 2000’li yılların başlarında yaşanan Enron ve WorldCom gibi muhasebe skandalları; muhasebede hile, etik, denetim, vb. gibi pek çok kavramı gündeme getirmiş, Sarbanes Oxley ve Muhasebe Standartları gibi pek çok yasa ve düzenlemeye neden olmuştur. Bahsi geçen skandallardan sonra dünya genelinde etik ve adli muhasebe alanlarında pek çok çalışma yapılmıştır. Ayrıca bu tür skandallar sonucu etik, denetim ve hile olgularına muhasebe eğitiminde daha çok yer verilmesi gerektiği sonucuna varılmış ve bu alanlarda pek çok üniversitenin ilgili bölümlerinde müfredata yeni dersler eklenmiştir. Bu çalışmanın amacı, lisans derslerinde genel muhasebe dersi alan öğrencilerin muhasebede etik ve hile denetimi konularında bilgilendirilmesi aşamasında vaka analizi üzerinden işlenen dersler ile vaka analizi kullanılmadan işlenenen dersler arasında konunun anlaşılması bakımından bir fark olup olmadığının incelenmesidir. Bu amaçla Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde bir uygulama yapılmıştır. Uygulama sonrası yapılan anketler SPSS programında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda örnek vakalar kullanılarak ders anlatılan öğrencilerin özellikle muhasebe hilelerinin ekonomik etkileri ile ilgili ifadelere ilişkin yanıtlarında pozitif yönlü bir fark olduğu görülmüştür.

Suggested Citation

  • Züleyha YILMAZ, 2019. "Vaka Analizi İle Eğitim Ve Adli Muhasebe Alanında Bir Uygulama," Journal of Academic Value Studies, Journal of Academic Value Studies, vol. 3(13), pages 398-417, Month: Ja.
  • Handle: RePEc:atj:journl:v:3:y:2019:i:13:p:398-417
    DOI: 10.13934/1999.393
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://javstudies.com/?mod=tammetin&makaleadi=&makaleurl=1023426935_440-Z%C3%BCleyha%20YILMAZ_398-417.pdf&key=38476
    Download Restriction: no

    File URL: https://libkey.io/10.13934/1999.393?utm_source=ideas
    LibKey link: if access is restricted and if your library uses this service, LibKey will redirect you to where you can use your library subscription to access this item
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Adli muhasebe; muhasebe eğitimi; vaka analizi; muhasebede etik; muhasebe hileleri;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • R00 - Urban, Rural, Regional, Real Estate, and Transportation Economics - - General - - - General
    • Z0 - Other Special Topics - - General

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:atj:journl:v:3:y:2019:i:13:p:398-417. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ä°brahim Halil Sugozu (email available below). General contact details of provider: https://javstudies.com/ .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.