IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/atj/journl/v3y2019i13p217-226.html
   My bibliography  Save this article

Türkiye’de Risk Primi (CDS), Piyasa Göstergeleri Ve Seçim Dönemlerine İlişkin Ekonometrik Analiz

Author

Listed:
  • Gülbahar ATASEVER

Abstract

Bir kredi türevi olarak CDS (Kredi Temerrüt Swapı), kredinin geri ödenmeme riskinin bir bedel karşılığında belirli bir kuruma/şirkete devredilmesi sözleşmesidir. CDS primi, ülkelerin ekonomik ve politik risk düzeylerine göre günlük olarak belirlenmekte ve piyasa arz ve talep dinamiklerini iyi derecede yansıttığı için kredi derecelendirme kuruluşlarına göre daha güvenilir kabul edilmektedir. CDS priminin artması, finansal piyasadaki aktörlerin risklerinin artması anlamına gelmektedir. Bu nedenle, yatırımcılar yatırım yapmadan önce ilgili ülkenin CDS primini takip etmektedir. Bu çalışmada, 2010:6-2016:12 dönemine ilişkin haftalık veriler kullanılarak Türkiye’nin CDS primi, merkez bankası rezervleri, yurt içi faiz oranı, dolar kuru, tahvil faiz oranı, BIST100 endeksi kapanış fiyatları ve seçim dönemleri arasındaki ilişki VAR analizi ve Johansen eşbütünleşme testi ile araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, kısa dönemde CDS değişkenini düşük düzeyde dolar kuru ve tahvil faiz oranı belirlemektedir. Merkez bankası rezervi ve borsa kapanış endeksi ise CDS priminden düşük düzeyde etkilenmektedir. Johansen eşbütünleşme testine göre, değişkenler arasında uzun dönemli bir ilişki mevcuttur. Ayrıca, tüm değişkenler arasında yalnızca CDS değişkeni seçim dönemlerinden etkilenmektedir.

Suggested Citation

  • Gülbahar ATASEVER, 2019. "Türkiye’de Risk Primi (CDS), Piyasa Göstergeleri Ve Seçim Dönemlerine İlişkin Ekonometrik Analiz," Journal of Academic Value Studies, Journal of Academic Value Studies, vol. 3(13), pages 217-226, Month: Ja.
  • Handle: RePEc:atj:journl:v:3:y:2019:i:13:p:217-226
    DOI: 10.13934/1999.393
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://javstudies.com/?mod=tammetin&makaleadi=&makaleurl=1880649888_399-G%C3%BClbahar%20ATASEVER_217-226.pdf&key=38453
    Download Restriction: no

    File URL: https://libkey.io/10.13934/1999.393?utm_source=ideas
    LibKey link: if access is restricted and if your library uses this service, LibKey will redirect you to where you can use your library subscription to access this item
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Risk Primi (CDS); VAR Analizi; Johansen Eşbütünleşme Testi;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • R00 - Urban, Rural, Regional, Real Estate, and Transportation Economics - - General - - - General
    • Z0 - Other Special Topics - - General

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:atj:journl:v:3:y:2019:i:13:p:217-226. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ä°brahim Halil Sugozu (email available below). General contact details of provider: https://javstudies.com/ .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.