IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/atj/journl/v3y2019i12p172-192.html
   My bibliography  Save this article

Sosyal Politika Açısından Enformel Sektörün Bir Yansıması: Sokakta Çalışan Çocuklar

Author

Listed:
  • Yener ŞİŞMAN
  • Hilmi ETCİ

Abstract

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 2017 yılı içinde yaptığı tahmine göre tüm dünyada 168 milyon kadar çocuk, yeterli eğitimden, sağlık hizmetlerinden, temel hak ve özgürlüklerden yoksun bir biçimde çalışma yaşamında bulunmaktadır. Çocuğun çalışması çoğu zaman eğitimden yoksun kalmasına, fiziksel-düşünsel gelişiminin olumsuz yönde etkilenmesine ve sonuçta toplum yönünden onarılması güç birçok olumsuzluğa neden olabilmektedir. Enformel bir çalışma biçimi olarak evlerinin dışında, sokakta çalışan çocukların ise, çalışma koşullarının tehlikeli, zararlı ve risklere açık olması yanı sıra istismara çok daha müsait alanlara kayma ihtimallerinin yüksekliği nedeniyle, en kötü biçimlerdeki çocuk çalışması türlerine dâhil edilmesi yönünde bir eğilim bulunmaktadır. Sokakta çalışan çocukları her türlü risk ve istismardan kurtarmak, hem toplum kalkınması hem de insan hakları açısından önemlidir. Sorunları çözmenin ilk adımı ise bu çocukları ve sorunlarını bütünüyle tanımaktır. Bu nedenle, sokakta çalışan çocukların var olan durumu, sorunları belirlenmeli ve bunlara yönelik akılcı, uygulanabilir ve sürdürülebilir çözüm önerileri geliştirilerek tartışmaya açılmalıdır. Bu çalışmanın amacı ise, yapılmasının zorunlu olduğuna inandığımız tartışmalara bir katkı sağlamaktır.

Suggested Citation

  • Yener ŞİŞMAN & Hilmi ETCİ, 2019. "Sosyal Politika Açısından Enformel Sektörün Bir Yansıması: Sokakta Çalışan Çocuklar," Journal of Academic Value Studies, Journal of Academic Value Studies, vol. 3(12), pages 172-192, Month: Ja.
  • Handle: RePEc:atj:journl:v:3:y:2019:i:12:p:172-192
    DOI: 10.13934/1999.393
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://javstudies.com/?mod=tammetin&makaleadi=&makaleurl=778492728_14.%20Yener%20%C5%9E%C4%B0%C5%9EMAN%20%26%20Hilmi%20ETC%C4%B0_172-192%20d%C3%BCzenli.pdf&key=38413
    Download Restriction: no

    File URL: https://libkey.io/10.13934/1999.393?utm_source=ideas
    LibKey link: if access is restricted and if your library uses this service, LibKey will redirect you to where you can use your library subscription to access this item
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Çocuk işçi; sokakta çalışan çocuk; enformel istihdam; enformel sektör;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • R00 - Urban, Rural, Regional, Real Estate, and Transportation Economics - - General - - - General
    • Z0 - Other Special Topics - - General

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:atj:journl:v:3:y:2019:i:12:p:172-192. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ä°brahim Halil Sugozu (email available below). General contact details of provider: https://javstudies.com/ .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.