IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/atj/journl/v3y2019i10p73-86.html
   My bibliography  Save this article

Beş Faktör Kişilik Özellikleri ve Örgütsel Çekicilik

Author

Listed:
  • Ambreen MAZHAR

Abstract

Günümüzde firmalar en uygun ve uyumlu elemanları kendilerine çekmeye çalışırlar. Bundan dolayı örgütsel çekicilik gibi kavramlar önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı örgüt-kişi uyum kuramından yola çıkarak bireylerin kişilik özelliklerinin örgütsel çekicilik üzerindeki etkisi incelemektir. Bununla birlikte bu çalışma Firmaların özelliklerinin (Firmanın büyüklüğü, ücret sistemi, çok uluslulaşma ve merkezileştirme düzey) örgütsel çekicilik üzerindeki etikisi de incelemektedir. Kişilik özeliklerin etkisini anlamak için Beş büyük faktör kuramında olan kişililk özelikleri (Dışadönüklük, Yumuşak, Öz denetim, Duygusal Denge ve Gelişme açıklık) kullanılmıştır. Pakistan’daki bir Üniversitede, 118 işletme bölümü son sınıf öğrencileri çalışmanın örneklemi oluşturmaktadır. Katılımcılar firma özellikleri ve kişilik özelikleri ile ilgili anketler doldurmuşlar. Genel olarak katılımcılar çok uluslu ve merkezsisleşmiş firmları daha çekici bulmuşlardır. Dışa dönüklüğü daha yüksek olan adaylar, çok uluslaşmış firmaları daha çekici bulmuşlardır. Çalışmada beş büyük faktör kuramı ele alınmış, araştırma sonucunda dışa dönük bireylerin uluslararası firmaları çekici buldukları diğer özelliklere sahip kişiler için ise firmanın sahip olduğu özellikleri çok fazla göz önünde bulundurmadıkları saptanmıştır.

Suggested Citation

  • Ambreen MAZHAR, 2019. "Beş Faktör Kişilik Özellikleri ve Örgütsel Çekicilik," Journal of Academic Value Studies, Journal of Academic Value Studies, vol. 3(10), pages 73-86, Month: Ja.
  • Handle: RePEc:atj:journl:v:3:y:2019:i:10:p:73-86
    DOI: 10.13934/1999.393
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://javstudies.com/?mod=tammetin&makaleadi=&makaleurl=588287515_73-86.%20Ambreen%20MAZHAR_Tasar%C4%B1m%20Bitti---D%C3%9CZENLEND%C4%B0.pdf&key=38363
    Download Restriction: no

    File URL: https://libkey.io/10.13934/1999.393?utm_source=ideas
    LibKey link: if access is restricted and if your library uses this service, LibKey will redirect you to where you can use your library subscription to access this item
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Beş Büyük Kuram; örgütsel çekicilik; Kişillik; kişi-örgüt uyum;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • R00 - Urban, Rural, Regional, Real Estate, and Transportation Economics - - General - - - General
    • Z0 - Other Special Topics - - General

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:atj:journl:v:3:y:2019:i:10:p:73-86. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ä°brahim Halil Sugozu (email available below). General contact details of provider: https://javstudies.com/ .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.