IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/atj/journl/v1y2019i1p65-78.html
   My bibliography  Save this article

İktisat Sosyolojisi Açısından İktisadi Dalgalanmalar ve Krizlere Karşı Tarihsel Bir Çözüm Durağı: Ahi Örgütlenmesi

Author

Listed:
  • Barış AYTEKİN
  • Selçuk BAYRAMOĞLU

Abstract

Modern ekonomiler, farklı kategorilerde iktisadi dalgalanmalar ve krizlerle çok yoğun bir şekilde karşılaşmaktadır. Bu sorunlar ekonomide arz ve talep yönlü dalgalanmaların neden olduğu problemlerin yansıması olmaktadır. Bunun sonucunda gelir dağılımı ve toplumsal eşitsizlikler, sosyal güvenlik sisteminde yetersizlikler, sosyoekonomik kalkınma, işsizlik, enflasyon vb biçiminde sorunlar ortaya çıkmaktadır. Ayrıca kamu ve/veya özel sektörün borçlanma sorunu, dış ödemeler dengesizlikleri, sermaye hareketlerinin (özellikle sıcak para hareketlerinin) ekonomik yapıda neden olduğu hastalıklar, sanal ekonomi olarak nitelendirilebilecek varlık fiyatlarının gerçek değerinden sapması vb finansal sorunlar modern ekonomilerin karşılaştığı temel kriz bileşenleri olmaktadır. Ancak iktisat sosyolojisi kapsamında değerlendirildiğinde genel olarak çoğu iktisadi temelli sorunda, insan davranışlarına bir vurgu yapılması anlamında ahlak sorununun etkilediği bir problemi ortaya çıkarmaktadır. Modern iktisadın, insanı en yüksek fayda/kar elde etme anlayışı çerçevesinde ele alan gerçeklikten uzak bir tanımlama kalıplarına sokması ve ekonomik yapının bu anlayış çerçevesinde düzenlenen bir çalışma biçimine dönüşmesi, iktisat sosyolojisi ve felsefesi açısından ele alınmasını gerektirmektedir. Bu nedenle bu sorunlara çözüm arayışı da sadece iktisadi alanda değil sosyoekonomik ve sosyokültürel yapının biçimlenmesinde etkisi oldukça çok olan insan davranışları odağında yer almalıdır. Tarihsel bir örgütlenme olarak Ahilik ekonomisi bu açıdan iktisat sosyolojisi kapsamında önemli çözüm önerileri sunmaktadır. Ahilik, genel olarak dayanışmacı esnaf örgütü olarak bilinse de bir yaşama kültürü olarak, ekonomik tutum ve davranışlardan, sosyo-ekonomik yaşamı belirleyen çeşitli ilkeler ve düzenlemelerden oluşan çok daha fazla etkin bir yapıdır. Ahi toplumsal yapısının iktisat politikası arayışı açısından bu çözüm önerilerinin geçmişte yaşanmış bir örneği olarak dikkat çekmesi modern ekonomilerin iktisadi dalgalanmalar ve kriz sorunlarına da çözüm sunabileceği anlamına gelmektedir.

Suggested Citation

  • Barış AYTEKİN & Selçuk BAYRAMOĞLU, 2019. "İktisat Sosyolojisi Açısından İktisadi Dalgalanmalar ve Krizlere Karşı Tarihsel Bir Çözüm Durağı: Ahi Örgütlenmesi," Journal of Academic Value Studies, Journal of Academic Value Studies, vol. 1(1), pages 65-78, Month: Ja.
  • Handle: RePEc:atj:journl:v:1:y:2019:i:1:p:65-78
    DOI: 10.13934/1999.393
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://javstudies.com/?mod=tammetin&makaleadi=&makaleurl=841470376_Aytekin%20%26%20Bayramo%C4%9Flu.pdf&key=38259
    Download Restriction: no

    File URL: https://libkey.io/10.13934/1999.393?utm_source=ideas
    LibKey link: if access is restricted and if your library uses this service, LibKey will redirect you to where you can use your library subscription to access this item
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Ahilik; İktisadi Dalgalanmalar; Kriz;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • R00 - Urban, Rural, Regional, Real Estate, and Transportation Economics - - General - - - General
    • Z0 - Other Special Topics - - General

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:atj:journl:v:1:y:2019:i:1:p:65-78. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ä°brahim Halil Sugozu (email available below). General contact details of provider: https://javstudies.com/ .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.