IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/p/unm/umarep/2017005.html
   My bibliography  Save this paper

Status en imago van de leraar in de 21ste eeuw

Author

Listed:
  • Cörvers, Frank

    (RS: GSBE DUHR, ROA / Human capital in the region, RS: SBE - MACIMIDE)

  • Mommers, Ardi

    (ROA / Human capital in the region)

  • van der Ploeg, Sjerp
  • Sapulete, Saraï

Abstract

In 2013 presenteerde het Ministerie van OCW de Lerarenagenda 2013-2020. Deze Lerarenagenda spreekt de ambitie uit dat in 2020 elke school voortdurend bezig is met de kwaliteitsverbetering van het onderwijs. Bij deze ambitie staat de leraar centraal: “De kwaliteit van de leraar bepaalt de kwaliteit van het onderwijs aan leerlingen en studenten”. De maatregelen uit de agenda beogen meer autonomie op schoolniveau, betere competenties van de leraren en een grotere verbondenheid met hun beroepsgroep. Via deze maatregelen dient het beroep van leraar aantrekkelijker te worden. Eén van de zeven thema’s in de Lerarenagenda betreft een sterke beroepsorganisatie van leraren. De status en het imago van de leraar maken daarvan deel uit. De overige thema’s betreffen hogere eisen aan studenten op de lerarenopleidingen, verbeteringen in de kwaliteit van de lerarenopleidingen, het aantrekken van nieuwe doelgroepen voor het leraarschap, de professionele ontwikkeling van startende leraren, de lerende organisatie als standaardmodel voor onderwijsinstellingen en alle leraren bevoegd en bekwaam. De Lerarenagenda heeft daarmee duidelijk een veel breder en omvattender perspectief dan alleen status en imago van de leraar. Dat neemt niet weg dat de verwachting is dat de status van de leraar groeit en het beroepsimago verbetert door de positie en de kwaliteit van de leraar te versterken. Status en imago van leraren is het thema van het voorliggende onderzoek, met als uitgangspunt de onderzoeksvraag: Hoe is het gesteld met de status en het imago van het lerarenberoep in de 21ste eeuw, en in welke mate is de uitvoering van de Lerarenagenda hierop van invloed?

Suggested Citation

  • Cörvers, Frank & Mommers, Ardi & van der Ploeg, Sjerp & Sapulete, Saraï, 2017. "Status en imago van de leraar in de 21ste eeuw," ROA Report 005, Maastricht University, Research Centre for Education and the Labour Market (ROA).
  • Handle: RePEc:unm:umarep:2017005
    DOI: 10.26481/umarep.2017005
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://cris.maastrichtuniversity.nl/ws/files/13939947/ROA_R_2017_5.pdf
    Download Restriction: no

    File URL: https://libkey.io/10.26481/umarep.2017005?utm_source=ideas
    LibKey link: if access is restricted and if your library uses this service, LibKey will redirect you to where you can use your library subscription to access this item
    ---><---

    More about this item

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:unm:umarep:2017005. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Andrea Willems or Leonne Portz (email available below). General contact details of provider: https://edirc.repec.org/data/romaanl.html .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.