IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/ris/arhuss/0067.html
   My bibliography  Save this article

Çi̇n Ve Japonya’Nin Doğu Çi̇n Deni̇zi̇ İhti̇lafi Üzeri̇ne Bi̇r Değerlendi̇rme: Senkakudiaoyu Adalari, Dünü Ve Bugünü

Author

Listed:
  • KÜÇÜKDEĞİRMENCİ, Oktay

    (Shandong Üniversitesi)

Abstract

Doğu Çin Denizi ihtilafı dünyanın en önemli ve stratejik deniz ulaşım yollarından biri üzerinde dünyanın en büyük ikinci ve üçüncü ekonomisi olan Çin ve Japonya’nın doğrudan üzerinde egemenlik iddiasında bulunduğu Senkaku/Diaoyu Adaları’nı içermektedir. Dünyanın en büyük ekonomisi ve süper gücü olan Amerika Birleşik Devletleri de soruna, Asya’daki en önemli müttefiki Japonya ile olan güvenlik anlaşması nedeniyle dolaylı olarak müdahildir. Doğu Çin Denizi Çin ve Japonya arasında uzun zamandır ciddi bir ihtilaf konusu olarak durmaktadır. Bölgeyi taraflar için önemli kılan Doğu Çin Denizi’nin sahip olduğu petrol ve doğal gaz gibi hidrokarbon rezervleri ile balık çeşitliliği gibi enerji kaynakları dışındaki potansiyelidir. Fakat bölgeyi taraflar açısından esas önemli kılan nokta her iki ülkenin de dış ticaretinin devamı ve ekonomik kalkınmasının sürdürülmesi için deniz iletişim yollarına bağlı olmasıdır. Dolayısıyla Doğu Çin Denizi hem Çin’in hem de Japonya’nın güvenlik hesaplamalarında çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu makale Doğu Çin Denizi ihtilafına yönelik sorunun tarihsel ve sınır iddialarını ele almanın ötesinde, soruna taraf olan ülkeler için konunun önemini ve tarafların son yıllarda iddialarını güçlendirmek ve pozisyonunu sağlamlaştırmak için ne tür adımlar attıklarının bir değerlendirmesini sunmayı amaçlamaktadır.

Suggested Citation

  • KÜÇÜKDEĞİRMENCİ, Oktay, 2021. "Çi̇n Ve Japonya’Nin Doğu Çi̇n Deni̇zi̇ İhti̇lafi Üzeri̇ne Bi̇r Değerlendi̇rme: Senkakudiaoyu Adalari, Dünü Ve Bugünü," Academic Review of Humanities and Social Sciences, Bursa Teknik Üniversitesi, vol. 4(2), pages 184-211.
  • Handle: RePEc:ris:arhuss:0067
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1965673
    File Function: Full text
    Download Restriction: no
    ---><---

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:ris:arhuss:0067. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Cevat Bilgin (email available below). General contact details of provider: http://itbf.btu.edu.tr/index.php .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.