IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/ris/arhuss/0046.html
   My bibliography  Save this article

Yaşlanma Ve Mekân İli̇şki̇si̇ Üzeri̇ne: Türki̇ye'De Yaşli Erkek Bi̇reyleri̇n Cami̇i̇ Ve Kahvehane Kullanimlarinin Anali̇zi̇

Author

Listed:
  • ESENDEMİR , Şerif

    (Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü)

  • SAĞMAN , Mahmud Mücahid

    (Yıldız Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Sosyoloji)

Abstract

Yaşlanma ve yaşlılık üzerine Türkiye'de akademik anlamda çalışmalar yeni yeni artmakta ve çeşitlenmektedir. Genç nüfusa sahip olan Müslüman dünya yaşlanmayla ortaya çıkan “toplumsal durum”u henüz tam anlamıyla analiz edebiliyor mu? Modernleşmeyle hemhal olan bir ülke de “yaşlılığın” çözüm bekleyen sorun veya toplumsal belirleyen olarak ortaya çıkacağı kaçınılmazdır. Modernizm sonrasında ortaya çıkan konfor, bireysellik gibi tartışma alanları aslında Batı toplumunda gençlik çalışmalarını fazlasıyla tetiklemiştir. Genç nüfus araştırmaları sanayi toplumlarında nüfusun yaşlılığa doğru seyrine işaret ediyordu, fakat sonuçlarına bakıldığında yaşlanan her toplumun bireyleri aynı toplumsal durumla yüzleşmek zorunda mı? Türkiye, TÜİK verilerine göre 2030'dan itibaren yaşlı nüfusun baskın olduğu bir ülke olacak. Tüm organize yapılar birçok faaliyetini artık onları da hesaba katarak yapmak zorunda olacaklar. Bizim çalışmamızın asli vurgusu yaşlanma ile ortaya çıkan toplumsal durumu mekân ilişkisi üzerinden analiz etme üzerinedir. Cami ve kahvehane gibi Türkiye toplumunun göz önünde olan baskın iki mekânın yaşlılar tarafından neden tercih edildiği analiz edilmiştir.

Suggested Citation

  • ESENDEMİR , Şerif & SAĞMAN , Mahmud Mücahid, 2019. "Yaşlanma Ve Mekân İli̇şki̇si̇ Üzeri̇ne: Türki̇ye'De Yaşli Erkek Bi̇reyleri̇n Cami̇i̇ Ve Kahvehane Kullanimlarinin Anali̇zi̇," Academic Review of Humanities and Social Sciences, Bursa Teknik Üniversitesi, vol. 2(1), pages 19-36.
  • Handle: RePEc:ris:arhuss:0046
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/701765
    File Function: Full text
    Download Restriction: no
    ---><---

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:ris:arhuss:0046. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Cevat Bilgin (email available below). General contact details of provider: http://itbf.btu.edu.tr/index.php .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.