IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/iif/iifjrn/v23y2008i262p56-69.html
   My bibliography  Save this article

Türkiye ekonomisinde istikrar koşullarına ilişkin bir çalışma: Türkiye’de kamu borç stoku/GSMH oranının sabit kalabilmesi için gerekli faiz-dışı-bütçe fazlası/GSMH eşik değerinin (9x12) boyutlarında bir matris ile örneklenen olası senaryoların gerçekleşmesi halinde hesaplanması ve sonuçların kuramsal imlemleri

Author

Listed:
  • Umut ÇAKMAK

    (Gazi Üniversitesi)

  • Kemal ÇAKMAN

    (Gazi Üniversitesi)

Abstract

Makalede, kamu kesimi borçlanma gereksiniminin GSMH’ye oranının (KKBS/GSMH) en azından sabit kalmasının ekonominin kısa ve orta vadeli istikrarının önemli bir göstergesi olduğu varsayıldı ve döviz cinsinden borçlanmanın faizini veri alıp, büyüme oranı, enflasyon oranı, döviz kuru artış oranı ve YTL cinsinden reel-faiz oranı’nın alabileceği tüm olası değerler arasından örnek olarak seçilmiş bazı değerlerin türettiği kombinasyonların gerçekleşmesi durumunda, KKBS/GSMH oranının sabit kalabilmesi için verilmesi gereken Faiz-Dışı-Bütçe-Fazlası/Gayri Safi Milli Hasıla oranının en az ne kadar olması gerektiğini gösteren [9 x 12] boyutlarında bir matris hesaplandı. Söz konusu matristeki hesaplanmış değerlerin işaret ettiği bir dizi örtük kuramsal imlem ortaya çıktı. Bunlar yorumlandı. “Sonuçların İmlemleri ve Yorumlar” isimli başlık altında, çalışmada elde edilen sonuçların ima ettiği bir ikilemler demeti ve bunun içerdiği dinamikler açıklandı ve analiz edildi

Suggested Citation

  • Umut ÇAKMAK & Kemal ÇAKMAN, 2008. "Türkiye ekonomisinde istikrar koşullarına ilişkin bir çalışma: Türkiye’de kamu borç stoku/GSMH oranının sabit kalabilmesi için gerekli faiz-dışı-bütçe fazlası/GSMH eşik değerinin (9x12) boyutlarında b," Iktisat Isletme ve Finans, Bilgesel Yayincilik, vol. 23(262), pages 56-69.
  • Handle: RePEc:iif:iifjrn:v:23:y:2008:i:262:p:56-69
    as

    Download full text from publisher

    To our knowledge, this item is not available for download. To find whether it is available, there are three options:
    1. Check below whether another version of this item is available online.
    2. Check on the provider's web page whether it is in fact available.
    3. Perform a search for a similarly titled item that would be available.

    More about this item

    Keywords

    faiz dışı bütçe fazlası; kamu borç stoku oranı; ekonomik istikrar;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • F31 - International Economics - - International Finance - - - Foreign Exchange
    • H60 - Public Economics - - National Budget, Deficit, and Debt - - - General
    • H63 - Public Economics - - National Budget, Deficit, and Debt - - - Debt; Debt Management; Sovereign Debt

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:iif:iifjrn:v:23:y:2008:i:262:p:56-69. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ali Bilge (email available below). General contact details of provider: http://iif.com.tr .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.