IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/iif/iifjrn/v22y2007i254p18-27.html
   My bibliography  Save this article

Türkiye için bir makro iktisadi öngörü modeli: VAR yaklaşımı

Author

Listed:
  • Selim BAŞAR

    (Atatürk Üniversitesi)

Abstract

Bu çalışmada Türkiye için 1980-2005 dönemi verileri kullanılarak tahmin edilen bir VAR modeli yardımıyla temel makro iktisadi değişkenlerden reel gelir, fiyatlar, ithalatın ihracatı karşılama oranı ve reel faiz oranı değişkenleri üzerine 2006-2015 yıllarını kapsayan bir dönem için öngörü yapılmıştır. Modelde reel GSMH, TEFE, ithalatın ihracatı karşılama oranı ve yıllık reel mevduat faiz oranı değişkenleri içsel; kamu gelirlerinin faiz dışı kamu harcamalarına oranı ve reel gelir başına reel M2 para arzı değişkenleri dışsal olarak alınmıştır. Böylece, izlenmekte olan para ve maliye politikaları modele dışsal olarak katılmış ve bu politikalar veri iken öngörüler elde edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın sonuçlarında, öngörü döneminde reel gelirin ılımlı bir artış sergilediği, ancak büyüme oranının %3’ü geçmeyeceği ve pozitif olmasına rağmen azalan bir seyir izlediği bulgusuna ulaşılmıştır. Enflasyon tek haneli rakamlara inmekle birlikte dalgalı bir seyir izlemekte; reel faiz oranları ise yüksek ve yatay bir görünüm sergilemektedir. Son olarak, ihracatın ithalatı karşılama oranının artacağı ancak dış ticaret dengesinin sağlanamayacağı yönünde bulgular elde edilmiştir.

Suggested Citation

  • Selim BAŞAR, 2007. "Türkiye için bir makro iktisadi öngörü modeli: VAR yaklaşımı," Iktisat Isletme ve Finans, Bilgesel Yayincilik, vol. 22(254), pages 18-27.
  • Handle: RePEc:iif:iifjrn:v:22:y:2007:i:254:p:18-27
    as

    Download full text from publisher

    To our knowledge, this item is not available for download. To find whether it is available, there are three options:
    1. Check below whether another version of this item is available online.
    2. Check on the provider's web page whether it is in fact available.
    3. Perform a search for a similarly titled item that would be available.

    More about this item

    Keywords

    var; makroiktisadi öngörü;

    JEL classification:

    • E17 - Macroeconomics and Monetary Economics - - General Aggregative Models - - - Forecasting and Simulation: Models and Applications
    • E20 - Macroeconomics and Monetary Economics - - Consumption, Saving, Production, Employment, and Investment - - - General (includes Measurement and Data)
    • E27 - Macroeconomics and Monetary Economics - - Consumption, Saving, Production, Employment, and Investment - - - Forecasting and Simulation: Models and Applications

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:iif:iifjrn:v:22:y:2007:i:254:p:18-27. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ali Bilge (email available below). General contact details of provider: http://iif.com.tr .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.