IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/ege/journl/v8y2008i2p451-468.html
   My bibliography  Save this article

Yonetimin Irrasyonel Yuzu: Orgutsel Islev Bozukluklari ve Analizi

Author

Listed:
  • Julide KESKEN

    (Ege Universitesi, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi, Isletme Bolumu)

  • Derya Ilic

    (Ege Universitesi, Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi, Isletme Bolumu)

Abstract

Geleneksel yonetim teorisinin temel varsayimlarindan biri orgutlerde calisan insanlarin yerine getirdikleri eylemlerin verimlilik ve etkinlik kriterlerine gore yapilmasi gerektigidir. Bir diger varsayim ise temellerini orgutteki insanlarin mantiksal neden-sonuc iliskilerine dayali olarak yonetilmesi prensibi olan rasyonel yaklasima dayandirmaktadir. Ayni zamanda modern yonetim teorisinin temelinde de genel kabul goren rasyonellik anlayisi, orgutlerin hedeflerine ulasmak icin gerekli olmayan cabalardan kacinip sadece gerekli olanlari yapmasi gerektigi dusuncesini benimsemektedir. Kertsen ve Sidky (2005:472)’e gore, orgutsel ogrenciler orgutlerin rasyonel yonetim yaklasimlari etkisi ile planlama, denetleme ve hazirlanmis egitim cabalari gibi faaliyetlerle sorunlarin ustesinden gelmeye calistigini belirtmislerdir. Buna karsin gercek yasamda, orgutsel yasamin pek cok ogrencisi verilen kararlarin nasil olmasi gerektigi konusundaki beklentileriyle gercekteki gozlemleri arasindaki fark karsisinda hayal kirikligina ugramaktadirlar (Kets de Vries, 1991:1). Bu noktada, rasyonelligin varsayimlarina iliskin sorular sormamiz ve orgutlerdeki psikodinamik konularin farkina varmamiz gundeme gelmektedir. Cunku duygular, heyecanlar, degerler, psikolojik ve bilincalti faktorlerle iliskili bazi davranislarin, irrasyonellik etiketiyle bir kenara birakilamayacagi, birey yasaminin butunu acisindan bunlarin da kendine ozgu bir mantigi bulundugu ve sosyal yasamin temel dayanaklarindan oldugu goz onunde bulundurulmalidir. Orgutsel hayatin parcasi olan bircok kisi mantikli karar alma surecindeki kisitlamalarinin farkindadir ve rasyonel olmayan faktorlerin liderligi, gruplarin isleyisini, orgutsel stratejiyi, yapiyi ve kulturu guclu bir sekilde etkileyebilecegini gormektedir (Kets de Vries,1991:2). Bu calismanin amaci, orgutsel patolojinin yasayan sistemler teorisi baglaminda tartisilmasi ve yoneticilerin orgut yonetiminde onemle uzerinde durmasi gereken irrasyonel egilimlerin klinik yaklasim ile analiz edilmesidir.

Suggested Citation

  • Julide KESKEN & Derya Ilic, 2008. "Yonetimin Irrasyonel Yuzu: Orgutsel Islev Bozukluklari ve Analizi," Ege Academic Review, Ege University Faculty of Economics and Administrative Sciences, vol. 8(2), pages 451-468.
  • Handle: RePEc:ege:journl:v:8:y:2008:i:2:p:451-468
    as

    Download full text from publisher

    File URL: http://www.onlinedergi.com/MakaleDosyalari/51/PDF2008_2_4.pdf
    Download Restriction: no

    File URL: http://www.onlinedergi.com/eab/arsiv/arsivDetay.aspx?yil=2008&peryot=2
    File Function: Website of the journal issue
    Download Restriction: no
    ---><---

    More about this item

    JEL classification:

    • M1 - Business Administration and Business Economics; Marketing; Accounting; Personnel Economics - - Business Administration

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:ege:journl:v:8:y:2008:i:2:p:451-468. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Baris Gök (email available below). General contact details of provider: https://edirc.repec.org/data/iiegetr.html .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.