IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/eco/journ4/2014-01-1.html
   My bibliography  Save this article

Tükenmiþlik Düzeylerinin Ýncelenmesi: Silifke’de Görev Yapan Saðlýk Çalýþanlarý Üzerinde Bir Araþtýrma

Author

Listed:
  • Ilter HELVACI

    (Mersin Üniversitesi, Silifke Uygulamalý Teknoloji ve Ýþletmecilik Yüksekokulu, Mersin)

  • Mithat TURHAN

    (Mersin Üniversitesi, Silifke Uygulamalý Teknoloji ve Ýþletmecilik Yüksekokulu, Mersin)

Abstract

Tükenmiþlik; özellikle mesleðinin gereði insanlar ile etkileþimi yüksek olan doktor, hemþire, öðretmen, avukat, satýþ temsilcileri ve bankacýlar gibi meslek gruplarýnda görülmektedir. Çalýþan kiþilerde oluþan ve strese cevap olarak verilen, süreklilik arz eden bir kronik hassasiyet durumu olarak ifade edilmektedir. Özellikle çalýþanlar üzerinde önemli sýkýntýlara neden olan Tükenmiþlik Sendromuna yakalanan çalýþanlarýn fiziksel, psikolojik rahatsýzlýklara yakalandýklarý ifade edilmektedir. Bunun yaný sýra, çalýþanlarýn iþe gelmemeleri, çalýþma saatlerinde iþ yerlerinde olmamalarý, iþ gücü devir hýzý oranlarýnýn artmasý, yaptýklarý iþe kendilerini verememeleri ve ardýndan gelen performans düþüklüðü örgütler için yüksek maliyetlere sebep olacaktýr. Bu çalýþmanýn amacý saðlýk çalýþanlarýnýn tükenmiþlik düzeylerini belirlemek ve demografik deðiþkenler ile bazý deðiþkenler açýsýndan tükenmiþlik düzeylerinin durumunu ortaya koymaktýr. Çalýþmaya 130 saðlýk çalýþaný katýlmýþ olup elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiþtir. Tükenmiþlik alt boyutlarý ile demografik faktörler açýsýndan yapýlan karþýlaþtýrmalarda cinsiyet, yaþ, eðitim, meslek ve gelir gibi demografik deðiþkenlerin yaný sýra iþ yükü, hizmet süresi gibi mesleðe yönelik deðiþkenlerin etkilerinin önemli olduðu ortaya çýkmaktadýr.

Suggested Citation

  • Ilter HELVACI & Mithat TURHAN, 2014. "Tükenmiþlik Düzeylerinin Ýncelenmesi: Silifke’de Görev Yapan Saðlýk Çalýþanlarý Üzerinde Bir Araþtýrma," Isletme ve Iktisat Calismalari Dergisi, Econjournals, vol. 1(4), pages 58-68.
  • Handle: RePEc:eco:journ4:2014-01-1
    as

    Download full text from publisher

    File URL: http://www.isletmeiktisat.com/index.php/iicd/article/download/10/pdf_5
    Download Restriction: no

    File URL: http://www.isletmeiktisat.com/index.php/iicd/article/view/10/pdf_5
    Download Restriction: no
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Tükenmiþlik; Saðlýk Çalýþanlarý; Tükenmiþlik Boyutlarý;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • M54 - Business Administration and Business Economics; Marketing; Accounting; Personnel Economics - - Personnel Economics - - - Labor Management

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:eco:journ4:2014-01-1. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ilhan Ozturk (email available below). General contact details of provider: http://www.isletmeiktisat.com .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.