IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/p/wpa/wuwpma/0404032.html
   My bibliography  Save this paper

Elektronik ticaretin gelismekte olan ülkelere etkileri ve Türkiye üzerine bir degerlendirme

Author

Listed:
  • ibrahim güran yumusak

    (kocaeli üniversity)

Abstract

Bilginin iktisadi açýdan öneminin artmasý, konuyla ilgili olarak yapýlan akademik çalýþmalarýn çoðalmasýna ve ilgi görmesine neden olmaktadýr. Teorik ve ampirik çalýþmalarda bilginin elde edilmesi, yayýlmasý ve iktisadi geliþmeyi etkilemesi gibi konulara sýklýkla yer verilmektedir. Nitelikli (bilgili) iþgücü olarak tanýmlanan beþeri sermaye konusundaki çalýþmalarýn yaklaþýk elli yýldýr sürdürülmesine raðmen ilgili çalýþmalar son on yýlda farklý ve yeni alanlara da kaymýþ bulunmaktadýr. Bu alanlardan bazýlarý “bilgi ekonomisi”, “yeni ekonomi”, “dijital ekonomi” veya “elektronik ticaret”tir. Biliþim teknolojilerindeki hýzlý ve büyük geliþme, iktisadi ve sosyal hayatý derinden etkilemektedir. Açýk að üzerinde potansiyel üretici, tedarikçi, kullanýcý ve tüketicilerin bir araya getirilmesi ekonomik iletiþimi ve faaliyetleri elektronik ortama taþýmaktadýr. Geleneksel ticaretten farklý geliþen bu yapýda, þimdilik bazý mal ve hizmetlerin maliyetlerinde kayda deðer düþüþler gözlenmekte, yeni meslekler oluþurken bazýlarý önemini yitirmekte, tüketici tatmini ön plana çýkmakta ve piyasalarýn þeffaflaþmasý ise serbest piyasa imkanlarýnýn oluþmasýný saðlamaktadýr. Bu geliþmelere paralel olarak rekabetin küreselleþmesi iþletmeleri bilgiye, bilgili personele ve bilgi teknolojilerine daha fazla yatýrým yapmaya zorlamaktadýr. Çünkü rekabet etmenin en önemli koþullarý bilgi temelinde oluþmaktadýr. Elektronik ticaretin yaygýnlaþmasý uluslar arasý ticaret, istihdam, eðitim, kültür ve sosyal yaþam gibi alanlarý da etkilemekte, hýzlý ve tahmin edilmesi güç yenilikler ortaya çýkmaktadýr. Geliþmekte olan ülkeler için bazý avantaj ve dezavantajlar da saðlayan bu geliþmeler ayný zamanda geliþmiþ ve geliþmekte olan ülkelerin belkemiði olan küçük ve orta ölçekli iþletmelere de yeni imkanlar tanýmaktadýr. Biliþim teknolojilerinin geliþmesi ve ucuzlamasý bu iþletmelere küresel düzeyde iþ yapabilme olanaklarý sunmaktadýr. Türkiye için konu bu açýdan önem taþýmaktadýr. Sýnýrlý kaynaklarda iktisadi geliþmesini tamamlamaya çalýþan Türkiye, bu olanaklarý en iyi ölçüde deðerlendirerek küresel pazarda kendine iyi bir yer edinebilir. Çalýþmada, öncelikle bilgi ve bilgi yoðun sektörlerin önemi ele alýnacak daha sonra ise elektronik ticaretin tanýmý yapýlarak türlerine yer verilecektir. Üçüncü bölümde elektronik ticaretin yapýsý ve geleceði ile ilgili yaklaþýmlar bazý veriler çerçevesinde deðerlendirilecektir. Dördüncü bölümde ise elektronik ticaretin geliþmekte olan ülkelerdeki ekonomik ve sosyal etkilerine yer verilecek ve son bölümde elektronik ticaretin Türkiye’deki durumu tespit edilecektir.

Suggested Citation

  • ibrahim güran yumusak, 2004. "Elektronik ticaretin gelismekte olan ülkelere etkileri ve Türkiye üzerine bir degerlendirme," Macroeconomics 0404032, University Library of Munich, Germany.
  • Handle: RePEc:wpa:wuwpma:0404032
    Note: Type of Document - doc; pages: 15
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://econwpa.ub.uni-muenchen.de/econ-wp/mac/papers/0404/0404032.pdf
    Download Restriction: no

    File URL: https://econwpa.ub.uni-muenchen.de/econ-wp/mac/papers/0404/0404032.ps.gz
    Download Restriction: no

    File URL: https://econwpa.ub.uni-muenchen.de/econ-wp/mac/papers/0404/0404032.doc.gz
    Download Restriction: no
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    E-commerce; Turkey; elektronik ticaret; Türkiye;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • L15 - Industrial Organization - - Market Structure, Firm Strategy, and Market Performance - - - Information and Product Quality
    • L86 - Industrial Organization - - Industry Studies: Services - - - Information and Internet Services; Computer Software
    • L96 - Industrial Organization - - Industry Studies: Transportation and Utilities - - - Telecommunications

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:wpa:wuwpma:0404032. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: EconWPA (email available below). General contact details of provider: https://econwpa.ub.uni-muenchen.de .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.