IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/p/stp/stepre/1994r05.html
   My bibliography  Save this paper

Forskermobilitet i næringslivet i 1992

Author

Abstract

Denne rapporten tar for seg forskermobiliteten i næringslivet. Vi ser både på dem som skifter arbeidsplass permanent og på dem som er innlånt eller utlånt for kortere perioder. Den underliggende hypotesen er at personmobilitet er en viktig del av kunnskapsspredningen i samfunnet. Det ble sendt et spørreskjema til 81 norske bedrifter. Dette utvalget består av to grupper bedrifter: 1) De femten bedriftene i Norge som hadde størst FoU-utgifter i 1991. 2) De bedriftene som i en tidligere undersøkelse av teknologisamarbeid svarte at de hadde hatt teknologisamarbeid med andre bedrifter. Det var en god del overlapping mellom de to gruppene. Grovt sett består den første gruppen av bedrifter med store FoU-utgifter som er en del av store norske eller utenlandske konsern. Den andre gruppen er dominerte av mellomstore og små kunnskapsbedrifter. Utvalget er ikke representativt i tradisjonell forstand, dvs. et tilfeldig utvalg av norske bedrifter. Men hvis en grupperer bedriftene etter hvorvidt de tilhører en sektor som har hhv. høy-, middels-, eller lav FoU-intensitet er den prosentvise fordelingen av forskningspersonalet på de tre gruppene ganske lik den en finner i næringslivet som helhet. Av den grunn mener vi at resultatene sier noe om forskermobiliteten i norsk næringsliv til tross for at datagrunnlaget er begrenset. Ser en derimot på omsetning, sysselsetting, eksportverdi ol. er utvalget atypisk. De store FoU-tunge bedriftene og de mellomstore kunnskapsbedriftene er overrepresentert. Men det er her det finnes forskere og dermed også forskermobilitet. Vi ba bedriftene om opplysninger om alle forskere som enten hadde sluttet, begynt eller vært inn-/utlånt. Vi var interessert i hvor forskeren kom fra/gikk til, eksamensår, utdanningsbakgrunn. Vi fikk respons på vår henvendelse fra 54 av 84 bedrifter, dvs. 64 prosent. Av de 54 svarte 15 at de ikke hadde forskere ansatt, eller at de ikke hadde tid til å svare på så detaljerte spørsmål om enkelte forskere. Brukbare data fikk vi dermed fra 39 av de 84, dvs. en svarprosent på 46%.Undersøkelsen omfatter 1443 av 8643 forskere i næringslivet, dvs. 17% av alt FoU personale i norsk næringsliv. Andelen av personalet med UH-utdanning i vårt materiale er 70%, mot 65% for næringslivet som helhet.

Suggested Citation

  • Anders Ekeland, "undated". "Forskermobilitet i næringslivet i 1992," STEP Report series 199405, The STEP Group, Studies in technology, innovation and economic policy.
  • Handle: RePEc:stp:stepre:1994r05
    as

    Download full text from publisher

    File URL: http://www.step.no/reports/Y1994/0594.pdf
    Download Restriction: no
    ---><---

    More about this item

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:stp:stepre:1994r05. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Nils Henrik Solum (email available below). General contact details of provider: https://edirc.repec.org/data/steppno.html .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.