IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/p/met/stpswp/1602.html
   My bibliography  Save this paper

Teknolojik Yetenek ve Ogrenme

Author

Listed:
  • Murad Tiryakioglu

    (Department of Economics, Afyon Kocatepe University)

Abstract

Teknolojik gelismenin hem sarti hem de bir sonucu olarak nitelendirilebilecek teknolojik yetenek, makro düzeyde uluslararasi rekabet gücünün, iktisadi büyüme ve kalkinmanin; mikro düzeyde ise firmalarin rekabetçi gücünün ve endüstriyel gelisimin en stratejik belirleyicisidir. Firmalarin üretim, yatirim ve yenilik yapabilme becerilerini ve yetkinliklerini içeren bir kavram olarak teknolojik yetenegi, hem fiyat hem de fiyat disi rekabette stratejik bir faktör haline getiren temel unsur teknolojinin özünü olusturan bilginin dogasi ile ilgilidir. Bilginin üretilmesinden yenilikçi ürünlere dönüstürülmesine ve ticarilestirilmesine kadar geçen tüm süreçler bütünsel olarak degerlendirildiginde teknolojik yetenegi ifade etmektedir. Teknolojik yetenege kaynaklik eden bilgi, degeri kullanildikça azalmayan, kullanimi üreten kisi veya kurumlarla sinirli kalmayan ve birikimli olarak artan, arttikça yenilerinin üretilmesine imkan saglayan bir özellik göstermektedir. Ulusal teknolojik çaba, uluslararasi teknoloji ve emek transferi olmak üzere birbirleriyle içice girmis üç kaynaga bagli olarak sekillenen teknolojik yetenegin edinim sürecindeki en belirleyici faktör teknolojik ögrenme kapasitesi ve kabiliyetidir. Teknolojik ögrenme belli ölçüde ulusal teknolojik çabaya bagli olsa da büyük ölçüde teknoloji transferi yoluyla elde edilen teknolojik yeteneklerin içsellestirilmesi süreci olarak tanimlanmaktadir. Teknolojik ögrenmenin gerçeklesebilmesi için teknoloji transferi önemli bir kaynaktir. Ulusal teknolojik yetenek birikiminin saglanmasi ise teknoloji transferiyle gerçeklesecek teknolojik ögrenme sürecine baglidır. Bu iliski bütününü sistematik olarak açiklamayi amaçlayan bu bölüm, kavramsal düzeyde teknolojik yetenek ve ögrenme kavramlarini ve iliskileri okuyucu için anlasilabilir düzeyde ele almaktadir.

Suggested Citation

  • Murad Tiryakioglu, 2016. "Teknolojik Yetenek ve Ogrenme," STPS Working Papers 1602, STPS - Science and Technology Policy Studies Center, Middle East Technical University, revised Jan 2016.
  • Handle: RePEc:met:stpswp:1602
    as

    Download full text from publisher

    File URL: http://stps.metu.edu.tr/sites/stps.metu.edu.tr/files/WP%2016%3A02.pdf
    File Function: First version, 2016
    Download Restriction: no
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Teknolojik yetenek; teknoloji transferi; ögrenme; ögrenme temelli teknoloji transferi politikalari;
    All these keywords.

    NEP fields

    This paper has been announced in the following NEP Reports:

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:met:stpswp:1602. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Semih Akcomak (email available below). General contact details of provider: https://edirc.repec.org/data/ermettr.html .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.