IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/p/koc/wpaper/1603.html
   My bibliography  Save this paper

Turkiye'de Butce Harcamalari: Farkli Dagilimlarin Ekonomik Buyumeye Etkisi

Author

Listed:
  • Umit Ozlale

    (Ozyegin University, Department of Economics)

  • Mustafa Kerem Yuksel

    (Turk Hava Kurumu University, International Trade and Finance Department)

Abstract

Bu calisma, Turkiye'nin 2001 krizi sonrasinda uyguladigi maliye politikasina butce harcamalari perspektifinden baktiktan sonra, 2016 ve sonrasinda beklenen dusuk buyume doneminde genisleyici bir maliye politikasinin ekonomik buyume uzerindeki etkilerini tartismaktadir. Calismanin son bolumunde ise kamu harcamalarinin buyumeye katki verecek sekilde dagitilmasi, dinamik bir model cercevesinde incelenmektedir. Sonuclar, 2001 sonrasinda izlenen maliye politikasinin butce disiplini uzerindeki olumlu etkilerini gostermekle beraber, son donemde butcenin harcama katiliginda ve yapisal butce dengesinde bazi olumsuzluklari da tartismaya acmaktadir. Bununla beraber, mevcut kamu borc stoku ve butce disiplini altinda, kamunun tuketim harcamalari yoluyla onumuzdeki dusuk buyume doneminde ekonomiye bir ivme kazandirabilecegi sonucu da elde edilmektedir. Yuksek buyume doneminde ise genisleyici bir maliye politikasinin olumsuz bir etki yapacagi da bulgular arasindadir. Kamu harcamalarinin dagiliminin incelendigi son bolumde, kamunun uretimi arttiracak altyapi yatirimlarina daha fazla agirlik vermesi gerektigi bulunmaktadir. Egitim ve sagliga ayrilan kamu sermaye stokunun buyume uzerindeki etkileri ise fiziksel altyapi yatirimlarina ayrilan kamu sermaye stoku kadar yuksek degildir. Harcama dagilimi ile ilgili bir baska bulgu ise kamunun sermaye yatirimlarina daha fazla agirlik verirken hane halki transferlerini azaltmasi gerektigidir. Son olarak, kamunun idari harcamalarinda verimlilik yoluyla saglanacak bir azalmanin toplumsal fayda uzerinde onemli ve pozitif etkileri gorulmektedir. Bu sonuc da, onumuzdeki donemde kamu verimliligini arttirip idari harcamalari kisacak onlemlerin bir politika onceligi olmasi gerektigini soylemektedir.

Suggested Citation

  • Umit Ozlale & Mustafa Kerem Yuksel, 2016. "Turkiye'de Butce Harcamalari: Farkli Dagilimlarin Ekonomik Buyumeye Etkisi," Koç University-TUSIAD Economic Research Forum Working Papers 1603, Koc University-TUSIAD Economic Research Forum.
  • Handle: RePEc:koc:wpaper:1603
    as

    Download full text from publisher

    File URL: http://eaf.ku.edu.tr/sites/eaf.ku.edu.tr/files/erf_wp_1603.pdf
    Download Restriction: no
    ---><---

    More about this item

    NEP fields

    This paper has been announced in the following NEP Reports:

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:koc:wpaper:1603. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Sumru Oz (email available below). General contact details of provider: https://edirc.repec.org/data/dekoctr.html .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.