IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/p/eyd/cp2015/271.html
   My bibliography  Save this paper

Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ekonomilerde Dışa Açıklık ve Gelir Dağılımı İlişkisi

Author

Listed:
  • Onur Oğuz

    (Gedik University Vocational School, Banking and Insurance Programme)

Abstract

Uluslararası ticaret teorisinin temelleri Smith ve Ricardo’nun Mutlak/Karşılaştırmalı Üstünlükler teorileri ile atılmış, aradan geçen iki asırlık sürede temel varsayımlar geliştirilerek gerçek hayata daha yakın bir hale getirilmeye çalışılmıştır. Günümüzde gelir dağılımı için uluslararası iktisatta temel alınan görüş Heckscher-Ohlin Teorisi (H-O) ve ondan türetilmiş olan Stolper-Samuelson Gelir Dağılımı teorisidir. H-O teorisi klasik görüşe ait varsayımlar olan tam rekabet ve serbest ticareti kesin bir şekilde savunurken, Stolper-Samuelson modelinde ise korumacılığın ülkede kıt olan üretim faktörüne, ithal mallar karşısında avantaj sağlayacağı ve böylece toplam gelir içindeki göreceli payını artırarak gelir dağılımını değiştireceği savunulmuştur. Ancak bir ülke ekonomisinin dışa açıklığının ya da uluslararası ekonomik sisteme entegrasyonunun ülke içindeki gelir dağılımına olan etkisinin yönü konusunda literatürde görüş birliği bulunmamaktadır. Dış ticaretin (ülkenin dış ticaret hacminin GSYİH’sine oranı) ve doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının gelir dağılımına olan etkilerine yönelik çalışmaların sonuçları oldukça çeşitlidir. Bu çeşitlilik uygulama için seçilen dönem, ülke veya analiz yöntemine dayandırılabilir. Ayrıca ülkelerin gelişmiş ya da gelişmekte olan konumu veya dış ticarete konu olan ürünlerin özellikleri de sonuç üzerinde belirleyicidir. Bu çalışmada Dünya Bankası’nın sınıflandırması kapsamında gelişmiş ülkeleri temsilen üst ve gelişmekte olan ülkeleri temsilen orta-üst gelir gruplarına dahil ülkeler dikkate alınacaktır. 1990-2010 dönemi için dış ticaret ve doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının gelir adaletsizliği üzerindeki etkisi Gini katsayısı aracılığıyla analize tabi tutulacaktır. Çalışmada ülkeler arası gelir dağılımı farklılığından ziyade, ülke içi gelir dağılımındaki değişimin nedenleri dışa açıklık çerçevesinde açıklanmaya çalışılacaktır.

Suggested Citation

  • Onur Oğuz, 2015. "Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ekonomilerde Dışa Açıklık ve Gelir Dağılımı İlişkisi," EY International Congress on Economics II (EYC2015), November 5-6, 2015, Ankara, Turkey 271, Ekonomik Yaklasim Association.
  • Handle: RePEc:eyd:cp2015:271
    as

    Download full text from publisher

    File URL: http://ekonomikyaklasim.org/eyc2015/userfiles/downloads/_Paper%20220.pdf
    Download Restriction: no
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Gelir Dağılımı; Dış Ticaret; Yabancı Sermaye Yatırımları; Gini Katsayısı;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • D31 - Microeconomics - - Distribution - - - Personal Income and Wealth Distribution
    • D63 - Microeconomics - - Welfare Economics - - - Equity, Justice, Inequality, and Other Normative Criteria and Measurement
    • F10 - International Economics - - Trade - - - General
    • F60 - International Economics - - Economic Impacts of Globalization - - - General

    NEP fields

    This paper has been announced in the following NEP Reports:

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:eyd:cp2015:271. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ozan Eruygur (email available below). General contact details of provider: http://www.ekonomikyaklasim.org .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.