IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/p/eyd/cp2015/224.html
   My bibliography  Save this paper

Türkiye Tarım Ürünlerinin Avrupa Birliği Ülkelerinin Tarım Ürünleri Karşısındaki Uluslararası Rekabet Gücü

Author

Listed:
  • Sıtkıcan Saraçoğlu

    (Gazi University, Department of Economics)

Abstract

Rekabet gücü kavramı, firma, endüstri ve ülke düzeyinde ele alınmakta ve ülke düzeyinde uluslararası rekabet gücü ise, ödemeler dengesinde problemlere yol açmadan, ekonomik büyüme ve istihdam artışı gibi hedefleri gerçekleştirme kabiliyeti, teknoloji, fiyat ve kapasite açısından rekabet üstünlüğüne sahip olma durumudur. Uluslararası rekabet gücünün ölçümünde Liesner(1958), Balassa(1965, 1977), Kunimoto(1977), Donges ve Riedel(1977), Hillman(1980), Bowen(1983), Balassa ve Noland(1989) ve Vollrath(1991) çalışmalarında geliştirilen endekslerden yararlanılmaktadır. Balassa Endeksi, standart ürünleri ve dayanıklı olmayan tüketim mallarını içeren analizler için en uygun yöntemdir. Bu nedenle, tarım ürünlerini ele alan bu çalışmada yöntem olarak Balassa Endeksi seçilmiştir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin, AB’ye uyum sürecinde, 1995 yılında imzalanan GB anlaşması sonrasında, geleneksel ihraç ürünleri olan tarım ürünlerinin rekabet gücünü Balassa Endeksini kullanarak ölçmektir. Veri seti, 1995-2011 dönemi FAO veritabanından elde edilmiştir. Çalışmada, bu dönemde Türkiye’nin tarım ürünleri ihracatında yoğunluğu en yüksek olan, dönemin tamamında verileri bulunan ürünler ve ülkeler analiz için seçilmiştir. Türkiye'nin toplam tarım ürünleri ihracatının %17,4’ ünü oluşturan fındık; % 6,9’unu oluşturan kuru üzüm; %2,7’sini oluşturan kuru kayısı ve %2,3’ünü oluşturan kuru incir analiz için seçilmiştir.Elde edilen bulgulara göre, 1995-2011 döneminde rekabet gücü sıralaması fındık için Türkiye, İtalya, İspanya ve Almanya şeklinde; kuru üzüm için Türkiye, İtalya, Hollanda ve Fransa şeklinde; kuru kayısı için Türkiye, Almanya, Hollanda ve İngiltere şeklinde ve kuru incir için Türkiye, Fransa, Almanya ve İtalya şeklindedir. İkili ticaret açısından Türkiye fındıkta Almanya, İspanya ve İtalya’ya; kuru üzümde Fransa, Hollanda ve İtalya’ya; kuru kayısıda Almanya, Hollanda ve İngiltere’ye ve kuru incirde Almanya, Fransa ve İtalya’ya karşı GB’nin ilk yıllarında tekel gücüne sahiptir.

Suggested Citation

  • Sıtkıcan Saraçoğlu, 2015. "Türkiye Tarım Ürünlerinin Avrupa Birliği Ülkelerinin Tarım Ürünleri Karşısındaki Uluslararası Rekabet Gücü," EY International Congress on Economics II (EYC2015), November 5-6, 2015, Ankara, Turkey 224, Ekonomik Yaklasim Association.
  • Handle: RePEc:eyd:cp2015:224
    as

    Download full text from publisher

    File URL: http://www.ekonomikyaklasim.org/eyc2015/userfiles/downloads/_Paper%20224.pdf
    Download Restriction: no
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Rekabet Gücü; Balassa Endeksi; Avrupa Birliği;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • F1 - International Economics - - Trade
    • F10 - International Economics - - Trade - - - General
    • F14 - International Economics - - Trade - - - Empirical Studies of Trade

    NEP fields

    This paper has been announced in the following NEP Reports:

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:eyd:cp2015:224. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ozan Eruygur (email available below). General contact details of provider: http://www.ekonomikyaklasim.org .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.