IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/p/eyd/cp2015/206.html
   My bibliography  Save this paper

Avrupa Birliği’nin Enerji Bağımlılığı Kapsamında İran ile Enerji Diyaloğu

Author

Listed:
  • Younes Gholizadeh

    (Ankara University)

Abstract

On iki yılı aşkın Amerika’nın gözlemi ve yönetiminde AB’nin önemli taraf olarak, İran ile sürdürdüğü nükleer müzakereleri günümüzde olumlu bir sonuca varacağı ihtimali altında enerji bağlamında ikili ilişkilerin içeriğin ve düzeyini değiştirmeye yöneltmektedir. AB’nin İran petrol ve doğalgaz yataklarına gitgide duyduğu ihtiyaç, enerji arz güvenliği sağlanmasında İran’ın rolü ve tutumu, İran-Rusya ilişkileri kapsamında İran’ı ikna etmek için izlediği politikalarda revizyona gidilmesi gereği, değişmesi gereken önemli politika başlıklarıdır. AB Enerji Politikası, dış faktörlere duyarlı olduğu yanı sıra kırılgan niteliğe sahiptir. Dış faktörlerden maksat AB’nin enerji konusunda dışa bağımlılığı ve bu yönde enerji arz güvenliğinin dışsal etkenlerle karşı karşıya kaldığıdır. Ayrıca, AB enerji politikasını, çok taraflı ve uluslararası ticaret kapsamında gerçekleştirmektedir. AB açısından sorun enerji konusunda ulusal politikaların ulusüstü politikalarla hangi alanlarda ve hangi düzeyde revize edilmesidir. Birliğin enerji stratejisinin içeriği, üretim, dağıtım ve tüketimde enerji tasarrufu, Tek Enerji Piyasası oluşturmak, tüketiciye yönelik enerji arz güvenliği ve sürekliliğini sağlamak enerji alanında teknolojik değişim ve ileri teknoloji kullanımı için strateji belirleme gibi temel unsurlarından oluşmaktadır. Strateji kapsamında bütün yapılanlara rağmen AB’nin ortak bir enerji politikası hâlen bulunmamaktadır. En son, sadece kavram olarak enerji arzı ve güvenliği, enerji taşımacılığı ve çevre kirliliği gibi konular Lizbon Anlaşması’na eklenmiştir. Sonuç olarak, AB’nin ortak enerji politikası uygulamada başarı düzeyi, ayrıca İran’ın AB’nin enerji politikası uygulamasında önemi, enerji diyalogu kapsamında ikili ilişkilerin düzeyini belirleyecektir.

Suggested Citation

  • Younes Gholizadeh, 2015. "Avrupa Birliği’nin Enerji Bağımlılığı Kapsamında İran ile Enerji Diyaloğu," EY International Congress on Economics II (EYC2015), November 5-6, 2015, Ankara, Turkey 206, Ekonomik Yaklasim Association.
  • Handle: RePEc:eyd:cp2015:206
    as

    Download full text from publisher

    File URL: http://www.ekonomikyaklasim.org/eyc2015/userfiles/downloads/_Paper%20206.pdf
    Download Restriction: no
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Enerji Strategisi; AB Enerji Politikası; Enerji Arz Güvenliği;
    All these keywords.

    NEP fields

    This paper has been announced in the following NEP Reports:

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:eyd:cp2015:206. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ozan Eruygur (email available below). General contact details of provider: http://www.ekonomikyaklasim.org .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.