IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/p/eyd/cp2013/289.html
   My bibliography  Save this paper

Türkiye’de Biyo-Etanol Kullanım Hedeflerinin Sektörel ve Bölüşüm Etkileri

Author

Listed:
  • Celal Taşdoğan

    (Gazi University, College of Banking and Insurance, Ankara, Turkey)

  • Selim Çağatay

    (Akdeniz University, Department of Economics, Antalya, Turkey)

  • Reyhan Özeş

    (Akdeniz University, Department of Economics, Antalya, Turkey)

Abstract

Türkiye’de Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu benzin ve motorin türlerine ilişkin teknik düzenleme tebliğlerinde yapılan değişiklikler ile piyasaya akaryakıt olarak arz edilen benzinin yerli tarım ürünlerinden üretilmiş etanol içeriğini 2013 için en az %2, 2014 için ise en az %3 olarak belirlemiştir. Buna ek olarak Avrupa Birliği’nin de üye ülkeler için bu karışım oranlarını 2020 yılına kadar %10 olarak hedeflediğinden Türkiye’de anılan oranların aşamalı olarak artırılacağı öngörülmektedir. Biyo-etanol kullanım hedeflerin tarım ürünleri piyasaları, gıda güvencesi, faktör piyasaları ve hanehalkı gelirleri üzerinde çok boyutlu etkiler yaratacağı düşünülmektedir. Çalışmada muhtemel etkileri alternatif senaryolarla açıklayabilmek amacıyla iki aşamalı bir yöntem kullanmaktadır. İlk aşamada, biyo-etanol hammaddeleri olarak kabul edilen buğday, mısır ve şeker pancarı ürünlerinin de dahil olduğu çok ülkeli-çok mallı, ikili dış ticarete izin veren, kısmi denge de dinamik çözüm üreten tarımsal ticaret modeli olan Akdeniz Dünya Ticaret Modeli (ADTM) kullanılmaktadır. Bu model söz konusu hammaddelerin dünya fiyatlarını çözerek, alternatif senaryolar için bahsi geçen ürünlerin yurtiçi fiyat ve miktarlarını çıktı olarak vermektedir. İkinci aşamada ise ADTM’den elde edilen senaryo sonuçları tarım sektörü odaklı düzenlemiş bir Sosyal Hesaplar Matrisi’nde girdi olarak kullanılmakta ve bu matris çarpanları ile faktör piyasaları ve hanehalkı gelir etkileri hesaplanmaktadır. Çalışma yapılması planlanan politika değişikliklerin ortaya çıkaracağı çok boyutlu etkilerin daha geniş bir perspektif ile takip edilmesine imkân sağlamasının yanı sıra alternatif senaryolar için politika yapıcıların kullanabileceği ampirik ve metodolojik açıdan güçlü bir araç sunmaktadır.

Suggested Citation

  • Celal Taşdoğan & Selim Çağatay & Reyhan Özeş, 2013. "Türkiye’de Biyo-Etanol Kullanım Hedeflerinin Sektörel ve Bölüşüm Etkileri," EY International Congress on Economics I (EYC2013), October 24-25, 2013, Ankara, Turkey 289, Ekonomik Yaklasim Association.
  • Handle: RePEc:eyd:cp2013:289
    Note: [English Title] Sectoral and Distributional Impacts of Bio-Ethanol Use Targets in Turkey [English Abstract] Recent regulations of the Energy Market Regulatory Authority in Turkey has imposed the bio-ethanol -produced from domestic agricultural production- content of driving fuel to be at least %2 and %3 respectively in 2013 and 2014. In addition, this rate is targeted to be %10 in 2020 for the member countries of the European Union and Turkey is supposed to apply this if she became a member in the EU. These targets regarding bio-ethanol use are expected to affect agricultural product markets, food security, factor markets and household incomes significantly. In this study, a two-stage quantitative methodology is employed to analyze the impact of alternative scenarios. At the first stage, a multi-country, multi commodity, bilateral agricultural trade model (Mediterranean World Trade Model) which provides a dynamic solution in partial equilibrium framework and that covers raw materials of bio-ethanol such as wheat, maize and sugar beet is used. This model solves for the world price of raw materials under alternative scenarios and provides domestic prices and quantities. At the second stage, the outputs of Mediterranean World Trade Model are used as inputs in agricultural focused social accounting matrix. By using the price and income multipliers of this matrix, impacts on factor markets and household income level are derived. The study provides a framework to evaluate in a wider perspective the multi-dimensional effects of planned policy changes. In addition, the study also offers an empirically and methodologically strong tool for policy makers to analyze alternative scenarios. [English Keywords] Bio-ethanol, partial equilibrium, agricultural trade model, social accounting matrix
    as

    Download full text from publisher

    File URL: http://www.ekonomikyaklasim.org/eyc2013/?download=Paper%20289.pdf
    Download Restriction: no
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    Biyo-etanol; Kısmi denge; Tarım ticaret modeli; Sosyal hesaplar matrisi;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • C63 - Mathematical and Quantitative Methods - - Mathematical Methods; Programming Models; Mathematical and Simulation Modeling - - - Computational Techniques
    • Q16 - Agricultural and Natural Resource Economics; Environmental and Ecological Economics - - Agriculture - - - R&D; Agricultural Technology; Biofuels; Agricultural Extension Services
    • Q42 - Agricultural and Natural Resource Economics; Environmental and Ecological Economics - - Energy - - - Alternative Energy Sources

    NEP fields

    This paper has been announced in the following NEP Reports:

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:eyd:cp2013:289. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ozan Eruygur (email available below). General contact details of provider: http://www.ekonomikyaklasim.org .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.