IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/pop/procee/v9y2021p351-360.html
   My bibliography  Save this article

Arhitectura contemporana, intre tabula rasa si adaptarea existentului

Author

Listed:
  • Iris GANEA CHRISTU

    (Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, Bucureşti, România)

Abstract

Singura constanta din evolutia arhtecturii este schimbarea. Cladirile nu ofera doar umbra si protectie fata de mediul extern, ci au o multitudine de functii de indeplinit si o serie de conditii la care sa se adapteze si la care sa raspunda. Arhitectura s-a transformat din functionala in inteligenta, odata cu noile cerinte ale timpului. De la originea sa, arhitectura s-a dezvoltat pentru a satisface nevoile oraselor si ale oamenilor sai. Cu toate acestea, poate mai mult decat oricand, in vietile complexe de astazi, avand in vedere conditiile fluctuante ale oraselor si mediile in schimbare, arhitectura trebuie sa isi insuseasca o multitudine de functiuni pe parcursul ciclului sau de viata. Astfel, este necesar ca mediul construit sa raspunda la toti parametrii dinamici si sa serveasca scopului existentei sale. Arhitectura moderna a fost in cea mai mare parte dominata de o ideologie esentiala - tabula rasa – inlocuirea vechiului cu noul. Albul, minimalismul si geometria veneau in detrimentul spatiilor complicate, intunecoase si incarcate. Aceasta viziune a condus ca in prezent sa ne aflam prinsi intr-un cerc nesfarsit de demolari si construiri, sub falsa impresie ca mai nou reprezinta implicit si mai bun. Astazi, in situatia in care aproape 40% din emisiile de carbon sunt legate de industria constructiilor [1], continuarea acestor cicluri nu este doar nesustenabila, ci iresponsabila in mod flagrant. Ar trebui ca inainte de a construi ceva nou sa ne punem problema daca nu am putea sa folosim, sa adaptam ceea ce avem deja la dispozitie. Confruntat cu pericolul iminent al calamitatii climatice, dar si cu alte situatii de criza neprevazute, exista un imperativ clar de a regandi modul in care ar trebui sa abordam arhitectura si sa contestam aceasta notiune ca fiecare proiect incepe neaparat cu o placa noua din beton.

Suggested Citation

  • Iris GANEA CHRISTU, 2021. "Arhitectura contemporana, intre tabula rasa si adaptarea existentului," Smart Cities International Conference (SCIC) Proceedings, Smart-EDU Hub, vol. 9, pages 351-360, November.
  • Handle: RePEc:pop:procee:v:9:y:2021:p:351-360
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://www.scrd.eu/index.php/scic/article/view/379/344
    Download Restriction: no

    File URL: https://www.scrd.eu/index.php/scic/article/view/379
    Download Restriction: no
    ---><---

    More about this item

    Keywords

    arhitectură adaptivă; reutilizare sustenabilă; dezvoltare durabilă;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • O35 - Economic Development, Innovation, Technological Change, and Growth - - Innovation; Research and Development; Technological Change; Intellectual Property Rights - - - Social Innovation

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:pop:procee:v:9:y:2021:p:351-360. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Catalin Vrabie (email available below). General contact details of provider: https://edirc.repec.org/data/fasnsro.html .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.