IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/mig/gdjrnl/v8y2021i1p41-78.html
   My bibliography  Save this article

Kentsel Mültecilerin Kente Uyum Süreçlerinde Konuta Erişimleri: Hatay Örneği

Author

Listed:
  • Zehra Güngordü

    (Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Hatay, Türkiye.)

  • Buket Ayşegül Özbakır

    (Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, İstanbul, Türkiye.)

Abstract

İçinde bulunduğumuz çağ kitlesel göç hareketlerinin pek çok farklı gerekçeyle ve dinamiklerle gerçekleştiği süreçleri barındırmaktadır. Kitlesel göçün, kentler ve kentsel politikalar üzerinde pek çok etkisi olduğu birçok araştırmada tespit edilmiştir. Türkiye 2011 yılından beri, Suriye’den gelen zorunlu kitlesel göç hareketinin sosyal, ekonomik, kültürel ve mekânsal etkilerini deneyimlemektedir. Dört milyona yakın Suriyeli mültecinin konuta erişiminin nasıl gerçekleştiği, barınma sorununun nasıl çözüldüğü ve bunların Suriyeli mültecilerin kente uyum süreçlerine nasıl yansıdığı araştırılması gereken ve önemli boyutları olan konulardır. Bu çalışma, Hatay’da yaşayan Suriyeli mültecilerin kente uyum süreçlerinde önemli bir faktör olan, konut deneyimlerini; yerleştikleri mahalleyle ve kentle kurdukları ilişki üzerinden incelemeyi hedeflemektedir. Bu araştırmadan elde edilen en önemli sonuç, konuta erişim faktörünün, Suriyeli mültecilerin kentsel uyum süreçlerinde, önemli bir politika başlığı olarak geliştirilmesi gereken bir husus olduğudur. Bu çalışmanın bulguları “Kentsel Mültecilerin Adaptasyon ve Uyum Süreçlerine Yeni Bir Bakış Açısı: Kapsayıcı Kent İnşası Amaçlı Sosyal İnovasyon Deneyi” başlıklı, 117K826 Kodlu ve TÜBİTAK 1003- Öncelikli Alanlar AR-GE Projeleri Destekleme Programı kapsamındaki araştırma projesinden elde edilmiştir.

Suggested Citation

  • Zehra Güngordü & Buket Ayşegül Özbakır, 2021. "Kentsel Mültecilerin Kente Uyum Süreçlerinde Konuta Erişimleri: Hatay Örneği," Goc Dergisi, Transnational Press London, UK, vol. 8(1), pages 41-78, Mart.
  • Handle: RePEc:mig:gdjrnl:v:8:y:2021:i:1:p:41-78
    DOI: https://doi.org/10.33182/gd.v8i1.718
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://dergi.tplondon.com/goc/article/view/718/681
    Download Restriction: no

    File URL: https://libkey.io/https://doi.org/10.33182/gd.v8i1.718?utm_source=ideas
    LibKey link: if access is restricted and if your library uses this service, LibKey will redirect you to where you can use your library subscription to access this item
    ---><---

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:mig:gdjrnl:v:8:y:2021:i:1:p:41-78. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: TPLondon (email available below). General contact details of provider: https://www.tplondon.com/ .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.