IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/mig/gdjrnl/v8y2021i1p205-220.html
   My bibliography  Save this article

Koronavirüs Salgını Sürecinde Sosyal İzolasyon ve Medya

Author

Listed:
  • Hüseyin Çelik

    (Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi İletişim ve Tasarımı Bölümü, İstanbul, Türkiye.)

Abstract

2020 yılının ilk aylarından itibaren dünya çapında bir salgının ortaya çıkmasına neden olan Koronavirüs, yüzbinlerce insanın ölmesine yol açmıştır. Bu salgın döneminden önce insanlar yakınlaşmaya zorlanırken, bu dönemde ise birbirlerinden ayrışmaya başlamışlardır. Bu makalede insan hareketliliğinin karşıtı olarak günümüzde göç edememe, yerinde kalma hallerinin sonucu olan sosyal izolasyon konusu incelenmiş ve bunu sağlayan televizyon ile sosyal medya üzerinde durulmuştur. Salgın döneminde sosyal yaşamın bütünüyle değişmiş olduğu görülmektedir. İnsanlar teknolojik araçlara sarılmış ve sosyal yaşamlarına bu şekilde sürdürmeye başlamışlardır. Bu çalışma, Michele Foucault’un bakış açısıyla hazırlanmıştır. Ayrıca bu çalışmada salgın sırasında yaşam ve ölüm arasındaki biyo-iktidar kavramı ışığında bedenlerin ve nüfusların yönetimleri için iktidarlara fırsat verilmiş olduğu iddiasından da hareket edilmiştir. Bu makalenin amacı, Koronavirüs salgınıyla başlayan sosyal izolasyon süreçlerinin kapitalizmin, günümüz mekanizmalarında bulunan kontrol uygulamalarını ortaya koymak ve medyanın bu süreçteki etkisinin anlamaya çalışmaktır. Medyada çıkan haberler yoluyla bu güç ve iktidar ilişkilerinin anlaşılması hedeflenmiştir. Foucault’un da ifade ettiği gibi, medyanın biyo-politik ve biyo-iktidar oluşturulmasında her zaman etkili olduğu ve kapitalizmin sürdürülmesinde salgın sürecinden istifade edildiği görülmektedir.

Suggested Citation

  • Hüseyin Çelik, 2021. "Koronavirüs Salgını Sürecinde Sosyal İzolasyon ve Medya," Goc Dergisi, Transnational Press London, UK, vol. 8(1), pages 205-220, Mart.
  • Handle: RePEc:mig:gdjrnl:v:8:y:2021:i:1:p:205-220
    DOI: https://doi.org/10.33182/gd.v8i1.729
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://dergi.tplondon.com/goc/article/view/729/689
    Download Restriction: no

    File URL: https://libkey.io/https://doi.org/10.33182/gd.v8i1.729?utm_source=ideas
    LibKey link: if access is restricted and if your library uses this service, LibKey will redirect you to where you can use your library subscription to access this item
    ---><---

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:mig:gdjrnl:v:8:y:2021:i:1:p:205-220. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: TPLondon (email available below). General contact details of provider: https://www.tplondon.com/ .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.