IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/mig/gdjrnl/v4y2018i2p185-204.html
   My bibliography  Save this article

Kentsel Yoksulluk, Göç ve Yoksulluğun Mekânsal Yoğunlaşması-Ayrışması
[Urban Poverty, Migration and Spatial Concentration- Segregation of Poverty]

Author

Listed:
  • Mustafa Kemal Şan

    (Sakarya Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü, Türkiye)

  • Meryem Küçük

    (Sakarya Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü, Türkiye)

Abstract

1980 itibariyle dünyada benimsenen küresel ve neo–liberal politikalar, toplumların sosyal, kültürel ve siyasal yapısında büyük ölçekte değişimlerin yaşanmasına sebep olmuştur. Değişim ve dönüşümün etkileri en fazla kent mekânında görülmüştür. Çalışma bu temel tezden yola çıkarak; kentsel mekânın toplumsal yapının anlaşılmasında merkezi bir öneme sahip olduğunu iddia ederek, kentsel mekânın ayrışma sürecinin önemli değişkenlerinden olan ‘yoksulluk’, ‘göç’ ve ‘evsizlik’ olgusunu ele almaktadır. Ayrıca, çalışma göç’ ün kentlerde meydana getirmiş olduğu hızlı değişim ve dönüşümü, göç eden kesimin kentle ayrışma sürecini ve günümüz toplumlarının aşina olduğu evsizlik olgusunun göç ile olan ilişkisini analiz etmeyi hedeflemektedir. Dahası, çalışmanın amaçları çerçevesinde 24.02.2014-29.02.2014 tarihleri arasında İBB Darülaceze müdürlüğü tarafından yürütülen evsizlerin kış aylarında soğuk hava koşullarından korunması amacıyla açılan Zeytinburnu Spor Kompleksi Barınma Evi’nde 80 (Bunların 68’ı erkek, 12’si kadındır.) evsiz ile gerçekleştirilen nitel araştırmanın analizi yer almaktadır. Çalışmanın yaklaşım biçimi ise fenemolojik-yorumsama olup, veri analizlerinde betimsel ve sistematik analiz yaklaşımı ile birlikte yorumlama tekniği kullanılmıştır. Çalışma kısaca; “göç ve evsizlik”, “kentsel yoksulluk” ve “mekânsal farklılaşma-yoğunlaşma” temaları etrafında çerçevelendirilmiştir. Çalışmanın bulgularında yaygın olarak; göç ve hızlı kentleşmeyle birlikte işgücü piyasasındaki imkânların büyük ölçüde sınırlanmış olması ve konut yapısındaki köklü değişimler evsizlik olgusunun görünürlüğünü arttırdığı ikinci olarak, değişen koşullara bağlı olarak evsizlerin yoksulluğunun daimi hale getirdiği ve son olarak, evsizlerin kent içi ayrışmanın önemli aktörlerinden olduğu tespit edilmiştir.

Suggested Citation

  • Mustafa Kemal Şan & Meryem Küçük, 2018. "Kentsel Yoksulluk, Göç ve Yoksulluğun Mekânsal Yoğunlaşması-Ayrışması [Urban Poverty, Migration and Spatial Concentration- Segregation of Poverty]," Goc Dergisi, Transnational Press London, UK, vol. 5(2), pages 185-204, October.
  • Handle: RePEc:mig:gdjrnl:v:4:y:2018:i:2:p:185-204
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://dergi.tplondon.com/index.php/goc/article/view/603/600
    Download Restriction: no
    ---><---

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:mig:gdjrnl:v:4:y:2018:i:2:p:185-204. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: TPLondon (email available below). General contact details of provider: https://www.tplondon.com/ .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.