IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/mig/gdjrnl/v4y2018i2p175-184.html
   My bibliography  Save this article

Şarlatan Yolcusu ve Göç Edebiyatı: Çatışma Modeli bağlamında bir okuma
[Charlatan Traveller and Migration Literature: A Reading with the Conflict Model]

Author

Listed:
  • Onur Kemal Bazarkaya

    (Namık Kemal Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı, Türkiye)

Abstract

Orta Çağdan hemen sonra gelen Yeni Çağın başlarındaki bilimsel tartışmalarda şarlatanlar çok büyük bir önem taşırdı; çünkü o dönemde söz sahibi olan bilim insanları onları olumsuz örnekler olarak görür ve bu olumsuzlukları kullanarak bilim için ideal ölçütler saptarlardı. Bilimde bu şekilde “negatif figür” (Hole Rößler) olarak gösterilen şarlatanlar, edebiyatta daha çeşitli ve kompleks biçimlerde ortaya çıkmakta, hatta kimi zaman karizmatik kişilikler olarak tasvir edilmektedir. Bu durum özellikle şarlatan figürünün yoğun bir şekilde sahnelendiği Alman Edebiyatında 18. yüzyılın sonlarında, 19. yüzyılın başlarında görülmektedir. Aynı zamanda söz konusu devirde yazılmış eserlerdeki şarlatanların neredeyse hiçbirinin yerleşik yaşam insanı olmadığı göze çarpmaktadır. Bitmeyen yolculukları gibi bu bağlamda sürekli kıyafet değiştirmeleri ve rol yapmaları da onların kişiliklerine esrarengiz bir hava katmaktadır. Bu çalışmada, Christoph Martin Wieland, Friedrich Schiller ve Johann Wolfgang von Goethe’ye ait eserlerdeki şarlatan karakterinin farklı işlevleri irdelenecektir. Çalışmanın sonucunda şimdiye kadar gözardı edilmiş şarlatan figürüyle birlikte Göç Edebiyatı kapsamındaki araştırmalara yeni bir bakış açısı kazandırmak hedeflendirmektedir.

Suggested Citation

  • Onur Kemal Bazarkaya, 2018. "Şarlatan Yolcusu ve Göç Edebiyatı: Çatışma Modeli bağlamında bir okuma [Charlatan Traveller and Migration Literature: A Reading with the Conflict Model]," Goc Dergisi, Transnational Press London, UK, vol. 5(2), pages 175-184, October.
  • Handle: RePEc:mig:gdjrnl:v:4:y:2018:i:2:p:175-184
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://dergi.tplondon.com/index.php/goc/article/view/604/595
    Download Restriction: no
    ---><---

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:mig:gdjrnl:v:4:y:2018:i:2:p:175-184. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: TPLondon (email available below). General contact details of provider: https://www.tplondon.com/ .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.