IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/mig/gdjrnl/v2y2015i2p229-248.html
   My bibliography  Save this article

Şiirde sürgünün izdüşümü: Özkan Mert'in Ülkesinden Ayrılan Bir İşçinin Türküsü ve bir Mültecinin Mektubu şiirlerine Göstergebilimsel bir yaklaşım
[The Projection of Exile in Poetry: A Semiotics Approach to Özkan Mert’s poems titled Ülkesinden Ayrılan Bir İşçinin Türküsü and Bir Mültecinin Mektubu]

Author

Listed:
  • Medine Sivri

    (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü, Türkiye)

Abstract

Bu çalışmada, bir ‘sürgün şair’ olarak anılan Özkan Mert’in Ülkesinden Ayrılan Bir İşçinin Türküsü ve Bir Mültecinin Mektubu şiirleri göstergebilimsel bir yaklaşımla yeniden okunmaya çalışılacaktır. Özellikle farklı imgesel yapıları ve farklı bir dil kullanımını içinde barındıran ve bir ‘dünyalı şair’ olarak da anılan Özkan Mert’in şiirlerini biçimsel ve içeriksel yapılarıyla ele almak, son zamanlarda çokça tartışılan ‘sürgün edebiyatı’ ile ilgili görüşlere de katkı sunacaktır. Şiirler çözümlenirken, yüzeysel yapıdan derin yapıya doğru ilerleyen tümdengelimci yöntem izlenecek ve en son aşamada şiirler anlamsal yapılarıyla karşılaştırılmaya çalışılacaktır.

Suggested Citation

  • Medine Sivri, 2015. "Şiirde sürgünün izdüşümü: Özkan Mert'in Ülkesinden Ayrılan Bir İşçinin Türküsü ve bir Mültecinin Mektubu şiirlerine Göstergebilimsel bir yaklaşım [The Projection of Exile in Poetry: A Semiotics App," Goc Dergisi, Transnational Press London, UK, vol. 2(2), pages 229-248, Ekim.
  • Handle: RePEc:mig:gdjrnl:v:2:y:2015:i:2:p:229-248
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://dergi.tplondon.com/index.php/goc/article/view/564/556
    Download Restriction: no
    ---><---

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:mig:gdjrnl:v:2:y:2015:i:2:p:229-248. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: TPLondon (email available below). General contact details of provider: https://www.tplondon.com/ .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.