IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/ist/iujspc/v0y2021i80p117-128.html
   My bibliography  Save this article

Duygusal Emek Çalışanlarının Tükenmişlik Riskine Karşı Korunması

Author

Listed:
  • Özgür Öngöre

    (Kastamonu Üniversitesi, Meslek Yüksekokulu, Yönetim ve Organizasyon Bölümü, Kastamonu, Türkiye)

Abstract

Fiziksel, kimyasal ve biyolojik risklerde olduğu gibi psikososyal riskler de çalışanların sağlığı için ciddi bir tehdittir. Hizmet sektörü çalışanları tarafından yoğun kullanılan duygusal emek, gerekli önlemler alınmadığında çalışanların ruh sağlığı için tehlike arz etmektedir. Araştırmalar, duygusal emeğin bir türü olan yüzeysel rol yapmanın yoğun kullanımının çalışanların psikolojik sağlığını bozduğunu ve çalışanları tükenmişliğe ittiğini göstermektedir. Duygusal emeğin diğer türleri olan derinlemesine rol yapma ve doğal duyguların ise çalışanların iyilik haline olumlu katkı sağladığını belirtmektedir. Ancak bu iki duygusal emek türü yoğun kullanıldığında, yoğun duygusal çabaların sonucunda strese bağlı çalışanların sağlığı olumsuz etkilenebilmekte ve çalışanlarda tükenmişlik sendromu gibi rahatsızlıklar yaşanabilmektedir.Bu araştırmada, derinlemesine rol yapma ve doğal duyguların kullanımı esnasında örgütsel desteğin önemi üzerinde durulmaktadır. Daha iyi bir çalışma ortamı yaratan ve iyilik halini artırabilen örgütsel desteğin çalışanlara sağlanması ile derinlemesine rol yapma ve doğal duyguların yoğun kullanımından kaynaklı gerçekleşebilecek ruhsal ve fiziksel sağlık sorunlarının önemli ölçüde önlenebileceği savunulmaktadır. Ayrıca yüzeysel rol yapmanın çalışanlarda yarattığı olumsuzluklar nedeniyle asgari düzeyde kullanılması gerektiği vurgulanmaktadır.

Suggested Citation

  • Özgür Öngöre, 2021. "Duygusal Emek Çalışanlarının Tükenmişlik Riskine Karşı Korunması," Journal of Social Policy Conferences, Istanbul University, Faculty of Economics, vol. 0(80), pages 117-138, June.
  • Handle: RePEc:ist:iujspc:v:0:y:2021:i:80:p:117-128
    DOI: 10.26650/jspc.2021.80.000258
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://cdn.istanbul.edu.tr/file/JTA6CLJ8T5/959B7E4B27A941CFB2180D4BC38CBAF4
    Download Restriction: no

    File URL: https://iupress.istanbul.edu.tr/en/journal/jspc/article/duygusal-emek-calisanlarinin-tukenmislik-riskine-karsi-korunmasi
    Download Restriction: no

    File URL: https://libkey.io/10.26650/jspc.2021.80.000258?utm_source=ideas
    LibKey link: if access is restricted and if your library uses this service, LibKey will redirect you to where you can use your library subscription to access this item
    ---><---

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:ist:iujspc:v:0:y:2021:i:80:p:117-128. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ertugrul YASAR (email available below). General contact details of provider: https://edirc.repec.org/data/ifisttr.html .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.