IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/ist/imeder/v0y2020i63p33-52.html
   My bibliography  Save this article

Belediyelerde Nakit Akış Tablosu Kullanımına Yönelik Bir Araştırma ve Nakit Akış Tablosu Analiz Teknikleri Üzerine Bir Uygulama

Author

Listed:
  • Ali Kablan

    (Trakya Üniversitesi, Uzunköprü Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Edirne, Türkiye)

  • Selçuk Altun

    (Beylikdüzü Belediyesi, Mali Hizmetler Müdürlüğü, İstanbul, Türkiye)

Abstract

Son yıllarda yaşanan ekonomik istikrarsızlık, sektörlerdeki dalgalanmalar ve son yaşanan COVID-19 pandemisi ile birlikte, nakit kavramının bir işletme ya da faaliyette bulunan bir ekonomik birim için, kar kavramından daha önemli olduğu gerçeği bir kez daha gözler önüne serilmiştir. Özellikle kar amacı gütmeyen belediye birimlerinde, kardan daha önemli olan kamu ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacı, nakit kavramı üzerine odaklanılması gerekliliğini ifade etmektedir. Belediye birimleri ne kadar olumlu faaliyet sonucu elde ederse etsinler, bu sonuç nakit olarak desteklenmedikçe, uzun vadede kamusal mal ve hizmetlerin sürdürülebilirliği olumsuz etkilenecektir. Bu amaçla çalışmada, Türkiye’de yer alan il ve büyükşehir belediyeleri ile nüfus yoğunluğu düşünüldüğünde, önemli bir yer tutan İstanbul ilçe belediyelerinin 2014-2018 yıllarına ilişkin, 445 adet faaliyet raporu içerik analizine tabi tutulmuştur. Belediyelerin faaliyet raporlarında nakit akış tablosuna yer verip vermediği ve bu tablolara ilişkin analiz tekniklerinin etkin bir şekilde kullanılıp kullanılmadığı hipotezleri araştırılmıştır. Ayrıca seçilmiş bir belediyenin verileri üzerinden gerçekleştirilen örnek bir uygulama ile belediyelerde nakit akış tablosunun hazırlanmasına ve nakit akış tablosu analizlerinin uygulanabilirliğine yer verilmiştir.

Suggested Citation

  • Ali Kablan & Selçuk Altun, 2020. "Belediyelerde Nakit Akış Tablosu Kullanımına Yönelik Bir Araştırma ve Nakit Akış Tablosu Analiz Teknikleri Üzerine Bir Uygulama," Muhasebe Enstitusu Dergisi - Journal of Accounting Institute, Istanbul University Business School, vol. 63(63), pages 33-52, July.
  • Handle: RePEc:ist:imeder:v:0:y:2020:i:63:p:33-52
    DOI: 10.26650/MED.727602
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1240112
    Download Restriction: no

    File URL: https://dergipark.org.tr/tr/pub/meder/issue/56354/727602
    Download Restriction: no

    File URL: https://libkey.io/10.26650/MED.727602?utm_source=ideas
    LibKey link: if access is restricted and if your library uses this service, LibKey will redirect you to where you can use your library subscription to access this item
    ---><---

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:ist:imeder:v:0:y:2020:i:63:p:33-52. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ertugrul YASAR (email available below). General contact details of provider: https://edirc.repec.org/data/isisttr.html .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.