IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/ist/ekoist/v0y2021i34p13-36.html
   My bibliography  Save this article

İstatistik Dersi Sınav Kaygısı Üzerinde Etkili Olan Faktörlerin İncelenmesi: Üniversite Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma

Author

Listed:
  • Sema Ulutürk Akman

    (İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Ekonometri Bölümü, İstanbul, Türkiye)

Abstract

statistiğe duyulan ilgi ve ihtiyacın gün geçtikçe artması sonucunda, istatistik dersi pek çok fakülte ve yüksekokulun ders programlarında yer alır hale gelmiştir. Buna bağlı olarak çeşitli istatistik eğitimleri ve danışmanlık hizmetleri ile de araştırmacılara destek olunmaktadır. İstatistik, veri toplama verileri düzenleme, özetleme, analiz etme gibi pek çok işlevi yerine getiren bir bilim dalıdır. Bu bağlamda istatistik, matematik ile doğrudan bağlantılı hesaplamalar, modellemeler içerir. İstatistik uygulamalarının matematik ile olan bu ilişkisi, çoğu kez istatistik yöntemler kullanmak ya da istatistik sonuçlar ya da tabloları yorumlamak zorunda kalan araştırmacılar için bir kaygı unsuru oluşturmaktadır. Öte yandan, ön lisans ya da lisans düzeyinde istatistik dersi alan öğrenciler de benzer sebeplerle derse yönelik kaygı hissetmektedir. İstatistik kaygısı, uygulanan istatistik analiz yönteminden ya da istatistiğin karmaşıklığından bağımsız olarak, istatistikle ilgilenildiği zaman ortaya çıkan bir kaygı türüdür. Kaygı, başlangıçta öğrenmeyi motive edici, kolaylaştırıcı etki yaratmakta, ilerleyen seviyelerde ise öğrenmeyi engelleyici bir etken haline dönüşmektedir. O halde öğrenme işlevinin gereği gibi yerine getirilmesi için, kaygının ve dolayısıyla istatistik kaygı seviyesinin kontrol altında tutulabilmesi önem taşımaktadır. İstatistik kaygısı yanında sınav kaygısı da akademik başarıyı olumsuz etkileyen bir kaygı türüdür. Öğrencilerin, istatistik kaygısı ve sınav kaygısı üzerinde hangi faktörlerin etkili olduğuna ilişkin çok sayıda çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada, öğrencilerin cinsiyet, yaş, derse devam durumu ve istatistik dersinin diğer derslere göre daha zor bir ders olduğuna yönelik algılarıyla sınav kaygı düzeyleri arasında ilişki bulunup bulunmadığı araştırılmıştır. Çalışma, Ekonometri Lisans Programında öğrenim görmekte olan 350 öğrenci ile gerçekleştirilen yüz yüze anket yöntemiyle toplanan veriler ile gerçekleştirilmiştir. Logaritmik doğrusal model uygulaması sonucunda, öğrencilerin cinsiyetiyle istatistik sınav kaygısı arasında ilişki bulunmadığı, ancak yaş faktörünün istatistik sınav kaygısı üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Buna göre, yaş ilerledikçe öğrencilerin sınav kaygısı artmaktadır. Öte yandan, öğrencilerin istatistik dersinin zor bir ders olduğu yönündeki algısıyla istatistik dersi sınav kaygısı arasında da bir ilişki söz konusudur. Öğrencilerin istatistik dersinin zor ders olduğu inancı arttıkça sınav kaygısı da artmaktadır.

Suggested Citation

  • Sema Ulutürk Akman, 2021. "İstatistik Dersi Sınav Kaygısı Üzerinde Etkili Olan Faktörlerin İncelenmesi: Üniversite Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma," EKOIST Journal of Econometrics and Statistics, Istanbul University, Faculty of Economics, vol. 0(34), pages 13-36, June.
  • Handle: RePEc:ist:ekoist:v:0:y:2021:i:34:p:13-36
    DOI: 10.26650/ekoist.2021.34.930217
    as

    Download full text from publisher

    File URL: https://cdn.istanbul.edu.tr/file/JTA6CLJ8T5/1F53E836E66B4059AFA0FD5B59BBC31F
    Download Restriction: no

    File URL: https://iupress.istanbul.edu.tr/en/journal/ekoist/article/iktisat-fakultesi-ekonometri-bolumu-istanbul-turkiye
    Download Restriction: no

    File URL: https://libkey.io/10.26650/ekoist.2021.34.930217?utm_source=ideas
    LibKey link: if access is restricted and if your library uses this service, LibKey will redirect you to where you can use your library subscription to access this item
    ---><---

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:ist:ekoist:v:0:y:2021:i:34:p:13-36. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ertugrul YASAR (email available below). General contact details of provider: https://edirc.repec.org/data/ifisttr.html .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.