IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/iif/iifjrn/v27y2012i315p37-49.html
   My bibliography  Save this article

Finansal istikrarın sağlanması için nasıl bir mekanizma tasarlanabilir?

Author

Listed:
  • Hasan ERSEL

    (İİF)

Abstract

Finansal istikrarsızlık kavramı finans sisteminin temel işlevlerini yerine getirmemesi nedeniyle reel kesimin işleyişini olumsuz yönde etkilemesi olarak tanımlanabilir. Dolayısıyla, finansal istikrarın sağlanması için makro amaçlara ulaşmak üzere sistemi oluşturan mikro birimler düzeyinde tanımlanması gereken araçların kullanılmasını gerektirmektedir. Bu ise para politikası araçlarının ve düzenleme/gözetim yetkelerinin mikro düzeyde kullanmakta olduğu araçların finansal istikrar hedefinin gerekleri esas alınarak tasarlanması demektir. Bu durumda, merkez bankalarının makro sorunlarla ve düzenleme/gözetim yetkelerinin de mikro sorunlarla ilgilendiği geleneksel çerçevenin terkedilmesi gerekmektedir. Önerilen yeni çerçeve kurumlar arasında çok daha yoğun bir işbirliğine dayanmaktadır. Bu çerçevenin sağlıklı çalışabilmesi için ise, siyasal etkilerden bağımsız çalışmasının güvence altına alınmasına gerek vardır.

Suggested Citation

  • Hasan ERSEL, 2012. "Finansal istikrarın sağlanması için nasıl bir mekanizma tasarlanabilir?," Iktisat Isletme ve Finans, Bilgesel Yayincilik, vol. 27(315), pages 37-49.
  • Handle: RePEc:iif:iifjrn:v:27:y:2012:i:315:p:37-49
    as

    Download full text from publisher

    To our knowledge, this item is not available for download. To find whether it is available, there are three options:
    1. Check below whether another version of this item is available online.
    2. Check on the provider's web page whether it is in fact available.
    3. Perform a search for a similarly titled item that would be available.

    Citations

    Citations are extracted by the CitEc Project, subscribe to its RSS feed for this item.
    as


    Cited by:

    1. Yıldız AKKAYA & Refet S. GÜRKAYNAK, 2012. "Cari açık, bütçe dengesi, finansal istikrar ve para politikası: Heyecanlı bir dönemin izi," Iktisat Isletme ve Finans, Bilgesel Yayincilik, vol. 27(315), pages 93-119.

    More about this item

    Keywords

    Finansal istikrar; Makro(/mikro)-sakıngan düzenleme; Bağımsız;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • E58 - Macroeconomics and Monetary Economics - - Monetary Policy, Central Banking, and the Supply of Money and Credit - - - Central Banks and Their Policies
    • G28 - Financial Economics - - Financial Institutions and Services - - - Government Policy and Regulation

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:iif:iifjrn:v:27:y:2012:i:315:p:37-49. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ali Bilge (email available below). General contact details of provider: http://iif.com.tr .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.