IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/iif/iifjrn/v26y2011i298p21-44.html
   My bibliography  Save this article

Türkiye’de banka başarısızlıklarının tahmini üzerine bir uygulama

Author

Listed:
  • Aykut EKİNCİ

    (Türkiye Kalkınma Bankası)

  • Halil İbrahim ERDAL

    (Türkiye Kalkınma Bankası)

Abstract

Banka başarısızlığı ile ekonomik büyüme arasındaki güçlü ilişki, banka başarısızlıklarının önceden öngörülebilmesinin önemini artırmaktadır. Literatürde bu konuyu ele alan birçok istatistiksel öngörü modellerine rastlanmaktadır. Bu çalışma, banka başarısızlıklarının tahmin edilmesinde akıllı yöntemler olan, Destek Vektör Makinaları (DVM) ve Yapay Sinir Ağları (YSA) yöntemlerini kullanmaktadır. Literatürde banka başarısızlıklarının YSA ile tahmin edildiği kimi çalışmalar bulunmakla birlikte; DVM yöntemi oldukça yeni bir uygulamadır. Çalışma 1996–2000 döneminde Türkiye’de faaliyet gösteren özel sermayeli 35 ticari bankayı kapsamaktadır. Çalışmada DVM ile banka başarısızlığı tahmini yapılmış ve sonuçlar bir yapay sinir ağı yöntemi olan Çok katmanlı Algılayıcı (MLP) yöntemi ile karşılaştırılmıştır. Çalışmada 3 farklı model oluşturulmuştur. Birinci modelde 1 yıllık veri, 2. modelde 2 yıllık veri ve üçüncü modelde 3 yıllık veri kullanılmıştır. Toplamda ve başarılı bankaların öngörüsünde, DVM yönteminin MLP yöntemine açık bir üstünlüğü söz konusudur. Başarısız bankaların doğru şekilde sınıflandırılmasında ise, Model 1 ve Model 2’de her iki yöntemde eşit başarı öngörüsüne sahip iken, Model 3’de MLP yöntemi daha başarılıdır.

Suggested Citation

  • Aykut EKİNCİ & Halil İbrahim ERDAL, 2011. "Türkiye’de banka başarısızlıklarının tahmini üzerine bir uygulama," Iktisat Isletme ve Finans, Bilgesel Yayincilik, vol. 26(298), pages 21-44.
  • Handle: RePEc:iif:iifjrn:v:26:y:2011:i:298:p:21-44
    as

    Download full text from publisher

    To our knowledge, this item is not available for download. To find whether it is available, there are three options:
    1. Check below whether another version of this item is available online.
    2. Check on the provider's web page whether it is in fact available.
    3. Perform a search for a similarly titled item that would be available.

    More about this item

    Keywords

    Banka Başarısızlığı; Destek Vektör Makinaları; Yapay Sinir Ağları;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • G21 - Financial Economics - - Financial Institutions and Services - - - Banks; Other Depository Institutions; Micro Finance Institutions; Mortgages
    • G33 - Financial Economics - - Corporate Finance and Governance - - - Bankruptcy; Liquidation
    • G17 - Financial Economics - - General Financial Markets - - - Financial Forecasting and Simulation

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:iif:iifjrn:v:26:y:2011:i:298:p:21-44. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ali Bilge (email available below). General contact details of provider: http://iif.com.tr .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.