IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/iif/iifjrn/v22y2007i259p85-98.html
   My bibliography  Save this article

Kurumsal yönetişim çerçevesinde şeffaflık anlayışı

Author

Listed:
  • Barış BARAZ

    (Anadolu Üniversitesi)

Abstract

Bir işletmenin bütün faaliyetleri konusunda şeffaf olması ve kamuyu bilgilendirmesi, kurumsal yönetişimin en önemli ilkelerindendir. Bu konu, sürekli olarak iş hayatımızın gündemindedir. Bir işletmenin ne ölçüde şeffaf olacağı, hangi bilgileri kimlerle ve nasıl paylaşacağı… gibi konular iş hayatımızda çok büyük önem taşımaktadır. Türkiye’de, işletmelerimizdeki şeffaflık anlayışının en belirleyici etkenleri; ulusal kültürümüz ve buna bağlı olarak iş adamlarımızın ticaret alışkanlıkları ile ülkemizin ekonomik değişkenleridir. Ancak, yakın zamanda gerçekleşmesi beklenen ekonomik ve yasal değişimler de -kayıt dışı ekonominin önemli boyutlara ulaştığı- Türk iş hayatındaki şeffaflık anlayışını olumlu yönlendirecek niteliktedir. Bu araştırmanın amacı, işletmelerimizi yöneten kişilerin şeffaflık konusuna bakış açılarının (yerel ölçekte) belirlenmesidir. Başka bir deyişle, “yönetici gözüyle, şeffaf olmanın işletme açısından olumlu ve olumsuz etkileri”ni irdelemektir. Araştırmanın başında “kurumsal yönetişim” kavramına ve bu kavramın performans ile ilişkisine değinilmektedir. Ardından, yöneticilerin algıladığı etkilerle şeffaflık konusu, Türkiye’nin koşulları ile birlikte değerlendirilmektedir. Araştırmanın sonunda Eskişehir’de yapılan uygulama çalışmasına yer verilmektedir. Bu araştırma, “Türkiye’ye özgü şeffaflık anlayışı” konusunda ipuçları verdiği ve “Türk yöneticilerinin bu konudaki algıları”nı ortaya koyduğu için önem taşımaktadır.

Suggested Citation

  • Barış BARAZ, 2007. "Kurumsal yönetişim çerçevesinde şeffaflık anlayışı," Iktisat Isletme ve Finans, Bilgesel Yayincilik, vol. 22(259), pages 85-98.
  • Handle: RePEc:iif:iifjrn:v:22:y:2007:i:259:p:85-98
    as

    Download full text from publisher

    To our knowledge, this item is not available for download. To find whether it is available, there are three options:
    1. Check below whether another version of this item is available online.
    2. Check on the provider's web page whether it is in fact available.
    3. Perform a search for a similarly titled item that would be available.

    More about this item

    Keywords

    kurumsal yönetişim; şeffaflık; kamuya bilgi verme; yönetim; kurumsallaşma;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • M10 - Business Administration and Business Economics; Marketing; Accounting; Personnel Economics - - Business Administration - - - General

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:iif:iifjrn:v:22:y:2007:i:259:p:85-98. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ali Bilge (email available below). General contact details of provider: http://iif.com.tr .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.