IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/iif/iifjrn/v22y2007i254p104-127.html
   My bibliography  Save this article

Muhasebecilerin mesleki kararlarında etik ve sosyal sorumluluğun önemini algılama düzeyleri ve etiksel karar alma süreci: Türkiye örneği

Author

Listed:
  • Mehmet ÖZBİRECİKLİ

    (Mustafa Kemal Üniversitesi)

  • Tülin URAL

    (Mustafa Kemal Üniversitesi)

Abstract

Bu çalışma, muhasebecilerin karar alma sürecinde “etik ve sosyal sorumluluğa verdikleri önemin düzeyini” saptamayı hedeflemektedir. Çalışmada etik ve sosyal sorumluluğa verilen önem düzeyi arttıkça, mesleğin icrasında karşılaşılan bir etik sorunun daha kolay farkına varılacağı ve bunun etiksel karar alma sürecinde daha doğru bir yargılama ve davranış eğilimine (niyet, amaç) yol açtığı ortaya konulmaktadır. Çalışma Türkiye’nin yedi ilinde gerçekleştirilmiştir. Basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile 1000 muhasebeciye ulaşılmıştır. Araştırma bulguları şunlardır: 1) Muhasebecilerin bir eylem sonucunda oluşacak zararın derecesi hakkındaki inancı ve deontolojik normları dikkate alma eğilimi arttıkça daha etiksel yargılamalarda bulundukları söylenebilir, 2) Muhasebecilerin iş deneyimleri arttıkça, mesleğin teamüllerini öğrenmelerinden dolayı, daha etiksel yargılamalarda bulundukları saptanmıştır, 3) Cinsiyet etiksel yargılamayı negatif etkilemekte ve erkekler kadınlardan daha etik dışı yargılamalarda bulunmaktadırlar, 4) Bir eylemde daha yoğun etik sorun algılayan muhasebecilerin daha doğru yargılamalarda bulundukları, bir eylemi etik dışı olarak yargılayan muhasebecilerin etiksel davranma niyetine de sahip oldukları sonucuna varılmıştır, 5) Etiksel algılama, yargılama ve niyet arasında pozitif bir ilişki vardır. Ulaşılan bulgulara göre muhasebecilere etik ve sosyal sorumluluğun öneminin farkında olmalarını sağlamaya yönelik çözüm önerileri sunulmaktadır.

Suggested Citation

  • Mehmet ÖZBİRECİKLİ & Tülin URAL, 2007. "Muhasebecilerin mesleki kararlarında etik ve sosyal sorumluluğun önemini algılama düzeyleri ve etiksel karar alma süreci: Türkiye örneği," Iktisat Isletme ve Finans, Bilgesel Yayincilik, vol. 22(254), pages 104-127.
  • Handle: RePEc:iif:iifjrn:v:22:y:2007:i:254:p:104-127
    as

    Download full text from publisher

    To our knowledge, this item is not available for download. To find whether it is available, there are three options:
    1. Check below whether another version of this item is available online.
    2. Check on the provider's web page whether it is in fact available.
    3. Perform a search for a similarly titled item that would be available.

    More about this item

    Keywords

    muhasebe etiği; sosyal sorumluluk; etiksel karar alma süreci.;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • M40 - Business Administration and Business Economics; Marketing; Accounting; Personnel Economics - - Accounting - - - General

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:iif:iifjrn:v:22:y:2007:i:254:p:104-127. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ali Bilge (email available below). General contact details of provider: http://iif.com.tr .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.