IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/iif/iifjrn/v21y2006i240p36-55.html
   My bibliography  Save this article

Avrupa Birliği Türkiye için çıpa olabilir mi? Makro bir değerlendirme

Author

Listed:
  • Arslan YİĞİDİM

    (Gazi Üniversitesi)

Abstract

Çalışmanın amacı Avrupa Birliği (AB)’nin Türkiye’nin makro ekonomi yönetimi açısından ekonomik istikrarın sağlanmasında kullanabileceği bir çıpa ve uzun dönem de sürdürülebilir büyüme için başvurabileceği bir alt yapı öğesi olup-olamayacağının sorgulanmasıdır. AB üyelik sürecine Dünya ekonomisine uyumun bir düzlemi olarak bakılırsa, Türkiye bu deneyimi dünya ölçeğinde 1980’li yıllardan itibaren IMF- Dünya Bankası (WB) ekseninde yaşadığı için ilk anda farklı bir sistematiğin gelişemeyeceği ileri sürülebilir. Bununla birlikte bir kaç noktada vurgu yapmak gerekmektedir. 1) AB sürecinden beklentilerin üst düzeyde oluşturulduğuna dikkat edilirse, AB üyeliği çıpa niteliği kazanmıştır. AB müzakereleri maddeler bazında sürdürüleceği için belli bir zaman aralığına yayılırken; siyaset gibi iktisadi kriterler dışında faktörlerin sürecin kesilmesinde rol oynayabileceği göz ardı edilmemelidir. Bu gibi durumlarda AB negatif etkiye sahip olabilir. 2) Parasal Birlik için Maastricht kriterlerinden örneğin borç dinamiği ile ilgili yaklaşım, Türkiye’nin yüksek borç stoku-düzey olarak dikkate alındığında gerçekçi olamaz. Ayrıca bu kriterlere uyum açısından Birliğin kendi içindeki uyumsuzluk ve sorunlar göz ardı edilmemelidir. 3) Diğer bir konu uzun dönem büyüme ile ilgilidir; AB üyeliği uyarımlı doğrudan yabancı sermaye gelişine dayalı bir uzun dönem büyüme dinamiği, büyümeyi hem dışsal-kontrol edilemeyen piyasa dinamiklerine bıraktığı için hem de iktisadi yapıda ithalata bağımlılığı keskinleştirme olasılığı olduğundan kabul edilebilir değildir. 4) Türkiye’nin ortak kalkınma politikası belirleyeceği AB’nin Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya karşısında geri kalmışlığının unutulmaması gerekir. AB 1985 yılından itibaren yapısal uyum politikaları uygulamaya çalışmaktadır. Buradaki dinamiklerin Türkiye’de dikkate alınması gerekmektedir.

Suggested Citation

  • Arslan YİĞİDİM, 2006. "Avrupa Birliği Türkiye için çıpa olabilir mi? Makro bir değerlendirme," Iktisat Isletme ve Finans, Bilgesel Yayincilik, vol. 21(240), pages 36-55.
  • Handle: RePEc:iif:iifjrn:v:21:y:2006:i:240:p:36-55
    as

    Download full text from publisher

    To our knowledge, this item is not available for download. To find whether it is available, there are three options:
    1. Check below whether another version of this item is available online.
    2. Check on the provider's web page whether it is in fact available.
    3. Perform a search for a similarly titled item that would be available.

    More about this item

    Keywords

    avrupa birliği; ekonomik kalkınmanın makro analizi;

    JEL classification:

    • O52 - Economic Development, Innovation, Technological Change, and Growth - - Economywide Country Studies - - - Europe
    • O11 - Economic Development, Innovation, Technological Change, and Growth - - Economic Development - - - Macroeconomic Analyses of Economic Development

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:iif:iifjrn:v:21:y:2006:i:240:p:36-55. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ali Bilge (email available below). General contact details of provider: http://iif.com.tr .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.