IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/iif/iifjrn/v21y2006i239p70-81.html
   My bibliography  Save this article

Finansal Piyasalara İlişkin Potikalar Açısından Sanal Ortamda Deneme Modellerinin Değerlendirilmesi Ve Uygulanabilirliği: Sanal Ortamda Etkileşen Ekonomik Birimler Modeli

Author

Listed:
  • Nihal Y. MIZRAK

    (Anadolu Üniversitesi)

Abstract

Piyasa süreçleriyle ilgili deneysel çalışmaları mümkün kılan ve Sanal Ortamda Etkileşen Ekonomik Birimler Modeli (Agent-Based Computational Economics, ACE) olarak adlandırılan modellerin son yıllarda bir araştırma ve öğretim aracı olarak yaygın bir biçimde kullanıldığı görülmektedir. Matematiksel araçlara dayanan uygulamalı iktisat kapsamında gelişen ACE özerk ve birbiriyle etkileşen, bu etkileşim sayesinde de zamanla gelişen birimlerden (agents) oluşan bilgisayar bazlı bir iktisat modeli olmaktadır. Bu modeller başta ABD üniversiteleri olmak üzere giderek yaygınlaşmakta olup kurdukları bilgisayar laboratuarlarının yaratıcı buluş ve araştırmaları kolaylaştırıp teşvik ettiği de öne sürülmektedir. Literatürde bu alanda çalışılmış araştırma konularından biri de “finansal piyasalar” olmaktadır. Finansal piyasalara ilişkin geleneksel modellerin, rasyonel tercih ve piyasa etkinliği varsayımlarına dayandığı ve bunlardan hiçbirinin reel finansal piyasaların özelliklerinin ampirik temelini açıklayamadığı görüşünden yola çıkan ACE finansal piyasa modelleri, bu alanda varolan düzenlemeleri ve sonuçlarının açıklanmasını mümkün kılmaktadır. İşte bu çalışmanın amacı bu modelleri tanıtmak ve finansal piyasalara ilişkin politikalar açısından uygulanabilirliğini sorgulamaktır.

Suggested Citation

  • Nihal Y. MIZRAK, 2006. "Finansal Piyasalara İlişkin Potikalar Açısından Sanal Ortamda Deneme Modellerinin Değerlendirilmesi Ve Uygulanabilirliği: Sanal Ortamda Etkileşen Ekonomik Birimler Modeli," Iktisat Isletme ve Finans, Bilgesel Yayincilik, vol. 21(239), pages 70-81.
  • Handle: RePEc:iif:iifjrn:v:21:y:2006:i:239:p:70-81
    as

    Download full text from publisher

    To our knowledge, this item is not available for download. To find whether it is available, there are three options:
    1. Check below whether another version of this item is available online.
    2. Check on the provider's web page whether it is in fact available.
    3. Perform a search for a similarly titled item that would be available.

    More about this item

    Keywords

    finansal piyasalar; sanal ortamda etkileşen birimler; sanal ortamda etkileşen ekonomik birimler modeli; sanal finansal piyasalar; politikaoluşturma.;
    All these keywords.

    JEL classification:

    • G14 - Financial Economics - - General Financial Markets - - - Information and Market Efficiency; Event Studies; Insider Trading

    Statistics

    Access and download statistics

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:iif:iifjrn:v:21:y:2006:i:239:p:70-81. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ali Bilge (email available below). General contact details of provider: http://iif.com.tr .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.