IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/iif/iifjrn/v20y2005i234p91-108.html
   My bibliography  Save this article

Gap Bölgesinde Bulunan Üniversitelerin (Harran, Gaziantep Ve Dicle) Öğrenen Organizasyon Özellikleri: Öğretim Elemanları Üzerinde Bir Araştırma

Author

Listed:
  • H. Mustafa PAKSOY

    (Harran Üniversitesi)

  • Refik BALAY

    (Harran Üniversitesi)

  • Sadettin PAKSOY

    (Harran Üniversitesi)

Abstract

Genel olarak öğrenme, tekrarlama veya deneyim sonucu davranışta görülen kalıcı değişiklik olarak tanımlanmaktadır. Özellikle sosyal ve teknolojik değişim öğrenmeyi sürekli kılan bir zorunluluk haline getirmektedir. Değişime uyum sağlayabilmek için sürekli öğrenme bir gereksim olarak kendini göstermektedir. Sosyal ve teknolojik anlamdaki değişim, her alanda etkili olabilmektedir. Bu nedenle, değişimin etkilerinden ve sonuçlarından kaçınmak pek mümkün olamamaktadır. Kurumlar, bu değişime ayak uydurabilmek ve bilginin yenilenme hızını yakalayabilmek için sürekli öğrenen organizasyonlar olmak durumundadır. Kurumlar içerisinde üniversiteler, bilgiyi üreten ve aynı zamanda kullanan organizasyonlar olarak öğrenen organizasyon ilkelerini içselleştirerek, öğrenmeyi sürekli hale getirmelidirler. GAP bölgesindeki Harran Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi ve Dicle Üniversitesinde öğretim elemanları ile anket yapılarak gerçekleştirilen bu çalışma ile; söz konusu üniversitelerin öğretim elemanlarına göre ne düzeyde birer öğrenen organizasyon oldukları belirlenmeye çalışılmıştır.

Suggested Citation

  • H. Mustafa PAKSOY & Refik BALAY & Sadettin PAKSOY, 2005. "Gap Bölgesinde Bulunan Üniversitelerin (Harran, Gaziantep Ve Dicle) Öğrenen Organizasyon Özellikleri: Öğretim Elemanları Üzerinde Bir Araştırma," Iktisat Isletme ve Finans, Bilgesel Yayincilik, vol. 20(234), pages 91-108.
  • Handle: RePEc:iif:iifjrn:v:20:y:2005:i:234:p:91-108
    as

    Download full text from publisher

    To our knowledge, this item is not available for download. To find whether it is available, there are three options:
    1. Check below whether another version of this item is available online.
    2. Check on the provider's web page whether it is in fact available.
    3. Perform a search for a similarly titled item that would be available.

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:iif:iifjrn:v:20:y:2005:i:234:p:91-108. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ali Bilge (email available below). General contact details of provider: http://iif.com.tr .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.