IDEAS home Printed from https://ideas.repec.org/a/iif/iifjrn/v20y2005i233p20-36.html
   My bibliography  Save this article

Merkez Bankası Bağımsızlığı, Hesa Verebilirliği Ve Saydamlığı: Tcmb Uygulaması Ve Uluslar Arası Bir Karşılaştırma

Author

Listed:
  • Caner BAKIR

    (Koç Üniversitesi)

Abstract

Merkez bankasının artan yasal bağımsızlığı, Banka başkanlarının görev ve yetkilerini kullanırken siyasi otoritenin etkisi altında kalmaksızın fiyat istikrarıyla ilgili kararları alabilmelerini ve bu kararları uygulayabilmelerini kolaylaştırırken, merkez bankasının artan saydamlığı ise hesap verebilirliğini de arttırarak uygulanan para politikasına duyulan güveni pekiştirmekte ve enflasyonun ardındaki önemli faktörlerden birisi olan enflasyonist bekleyişlerin kırılmasında önemli rol oynayabilmektedir. TCMB’nin mevcut bağımsızlığı, saydamlığı ve hesap verebilirliği diğer bazı gelişmiş ülke merkez bankalarıyla karşılaştırıldığında ne durumdadır? Bağımsızlık puanı yüksek olan merkez bankalarının yaratabileceği ‘demokrasi açığı’ sorunu aynı zamanda artan saydamlık ile dengelenmiş midir? Çalışmayı motive eden temel sorular bunlardır. Bu bağlamda, TCMB’nin bağımsızlıktaki mevcut konumu hesap verebilirlik ile ilgili değerlendirmelere de imkan veren bağımsızlık indeksi (Elgie, 1998) yardımıyla hesaplarken, saydamlık puanını ise seffaflık indeksi (Eijffinger ve Geraatz, 2005) yardımıyla hesaplamaktadır. Çalışma aynı zamanda, 14 Nisan 2001’de açıklanan ve 25 Nisan 2001 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen 4651 Sayılı Kanun ile yapılan merkez bankası reformunun ardından, TCMB’nin Avrupa Merkez Bankası ile Avrupa Merkez Bankaları Sistemi dışındaki sekiz gelişmiş ülke merkez bankaları karşısındaki mevcut durumunu karşılaştırmalı olarak sunmaktadır. Bu çalışma, TCMB’nin yüksek bağımsızlık puanına karşılık düşük bir saydamlık puanına sahip olduğunu göstermektedir. Bu olgu, bağımsızlığına göre saydamlığı göreceli olarak düşük olan merkez bankalarının seçilmişler ve kamuoyu karşısında hesap verebilirliğinin güçlendirilebilmesi için saydamlığının arttırılması gerektiğine işaret etmektedir.

Suggested Citation

  • Caner BAKIR, 2005. "Merkez Bankası Bağımsızlığı, Hesa Verebilirliği Ve Saydamlığı: Tcmb Uygulaması Ve Uluslar Arası Bir Karşılaştırma," Iktisat Isletme ve Finans, Bilgesel Yayincilik, vol. 20(233), pages 20-36.
  • Handle: RePEc:iif:iifjrn:v:20:y:2005:i:233:p:20-36
    as

    Download full text from publisher

    To our knowledge, this item is not available for download. To find whether it is available, there are three options:
    1. Check below whether another version of this item is available online.
    2. Check on the provider's web page whether it is in fact available.
    3. Perform a search for a similarly titled item that would be available.

    Corrections

    All material on this site has been provided by the respective publishers and authors. You can help correct errors and omissions. When requesting a correction, please mention this item's handle: RePEc:iif:iifjrn:v:20:y:2005:i:233:p:20-36. See general information about how to correct material in RePEc.

    If you have authored this item and are not yet registered with RePEc, we encourage you to do it here. This allows to link your profile to this item. It also allows you to accept potential citations to this item that we are uncertain about.

    We have no bibliographic references for this item. You can help adding them by using this form .

    If you know of missing items citing this one, you can help us creating those links by adding the relevant references in the same way as above, for each refering item. If you are a registered author of this item, you may also want to check the "citations" tab in your RePEc Author Service profile, as there may be some citations waiting for confirmation.

    For technical questions regarding this item, or to correct its authors, title, abstract, bibliographic or download information, contact: Ali Bilge (email available below). General contact details of provider: http://iif.com.tr .

    Please note that corrections may take a couple of weeks to filter through the various RePEc services.

    IDEAS is a RePEc service. RePEc uses bibliographic data supplied by the respective publishers.